Meer jobs in de VS dan verwacht: wat doet de Fed?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het jobrapport voor november gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er meer jobs zijn bijgekomen dan verwacht. Dat is slecht nieuws voor de Fed, want een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt kan de inflatie opnieuw een boost geven.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve volgt de situatie op de arbeidsmarkt op de voet op. Als die te krap, stijgen de lonen, waardoor de werknemers meer koopkracht hebben. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de vraag stijgt, met hogere prijzen als gevolg. En dat is het laatste wat de Amerikaanse centrale bank wil.

In het nieuws: In de VS zijn er de voorbije maand 199.000 jobs bijgekomen.

  • Dat zijn er meer dan de 185.000 die de economen hadden verwacht. In oktober stond de teller op 150.000 vacante posities.
    • De gezondheidssector en de overheid tekenden voor het grootste aantal extra banen, respectievelijk 77.000 en 49.000.
    • In de retail zakte het aantal jobs dan weer met 38.000, waarbij vooral de warenhuizen het mes zetten in het personeelsbestand.
  • De werkloosheidsgraad is gezakt van 3,9 n
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer