Volgens een nieuwe studie van de immosite Immoweb is de energiescore van een aanzienlijk deel van de woningen die te koop worden aangeboden slecht. Er zijn opmerkelijke regionale verschillen.
Meer dan één op de vier woningen op de verkoopmarkt heeft een slechte EPC-score

Waarom is dit belangrijk?
Ons land wil de woningen zo duurzaam mogelijk maken. De regio's hanteren uiteenlopende wetgevingen om dat te doen. In Vlaanderen moeten bijvoorbeeld mensen die een energieverslindende woning kopen, die zo snel mogelijk renoveren.In het nieuws: Immoweb heeft zijn licht laten schijnen over de energiescore van huizen en appartementen die de afgelopen twaalf maanden te koop stonden op het platform. Wat blijkt? 28,2 procent van de aangeboden woning heeft een slechte EPC-score.
Opgemerkt: Er is geen sluitende definitie om te bepalen vanaf welke score een woning een “slechte” EPC-score heeft. Daarom heeft Immoweb deze percentages berekend op basis van de EPC-schalen van de gewesten. Daarbij werden alle panden met een EPC-score die in de twee laagst presterende labels van de gewestelijke schalen vallen als “slecht” beschouwd.
- Immoweb heeft alle Waalse en Brusselse woningen met een score F of G opgenomen in het onderzoek.
- In Vlaanderen wordt er gesproken van een energieverslindende woning als die een score E of F hebben.
Regionale verschillen
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt de meeste energieverslindende woningen:
- Brussel: 40,3 procent van de woningen heeft een slechte EPC-score.
- Vlaanderen: 25,1 procent van de woningen heeft een slechte EPC-score.
- Wallonië: 40,3 procent van de woningen heeft een slechte EPC-score.
Maar: Elke regio gebruikt andere berekeningsmethoden en evaluatieschalen om de EPC-score te bepalen.
- Zo krijgt een woning met een energiewaarde van 275 kWh/m2/jaar in Brussel een EPC-score F. In Wallonië wordt een F-label echter pas toegekend vanaf 425 kWh/m2/jaar, terwijl Vlaanderen een E-label toekent vanaf een energiewaarde van 400 kWh/m2/jaar.
- Om dit te harmoniseren creëerde Immoweb een gestandaardiseerde schaal op het niveau van Brussel, de strengste EPC-schaal.
- Volgens die schaal heeft elke woning met een energiewaarde van meer dan 275 kWh/m2/jaar een slechte EPC-score.
- Volgens die de geharmoniseerde schaal gebruikt is niet 28,2 procent van de Belgische woningen slecht geïsoleerd, maar wel 50,5 procent.

Afname zeer slecht geïsoleerde woningen
Het immoplatform merkt wel op dat het aandeel bijzonder slecht geïsoleerde woningen in ons land sinds 2012 in elke regio lijkt te dalen. Deze daling kan natuurlijk worden verklaard door de toename van het aantal renovaties. Maar het is niet de enige reden.
- De daling kan echter ook worden verklaard door de neiging van woningeigenaars om de EPC-score niet te vermelden wanneer die ongunstig is. De vraagprijs voor zo’n woning kan tot 10 procent lager liggen dan een huis met een groenere score.
- “Op onze website wordt de EPC-score niet vermeld in gemiddeld 24,9 procent van de Brusselse vastgoedadvertenties. In Wallonië en Vlaanderen vermelden respectievelijk 18,2 en 19,4 procent van de verkopers de waarde niet”, merkt Immoweb op.
De afgelopen jaren is het aantal energieverspillende woningen op de markt gedaald. Behalve in Brussel, waar het tussen januari 2021 en september 2023 steeg van 9 naar 41 procent.
- Deze stijging kan worden verklaard door de toename van het aantal EPC-labels op het Immoweb-platform, dat tussen januari 2021 en september 2023 met 31 procent is gestegen.
- “Sinds de energiecrisis letten kopers meer op de energieprestaties van hun woningen. Huiseigenaren zijn daardoor verplicht om transparant te zijn over de energieprestaties van hun eigendommen”, zegt Jonathan Frisch, huiseconoom bij Immoweb.
- Voorts willen meer eigenaar hun woning zo snel mogelijk van de hand doen in plaats van ze eerst nog te renoveren.
(ns)