Steeds meer draagbare consoles: komt Nintendo in de problemen?

Er doen al jaren geruchten de ronde over een nieuwe Nintendo Switch, maar nu is het bestaan van zo’n spelconsole bevestigd. Intussen neemt de concurrentie op de markt van draagbare consoles toe.

In het nieuws: Nintendo was aanwezig op Europa’s grootste gamesbeurs, Gamescom, en maakte naar verluidt van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwe console te onthullen aan een select groepje insiders.

 • Enkele anonieme bronnen hebben aan de gespecialiseerde nieuwssite Eurogamer verteld – en deze informatie is bevestigd door VGC – dat verschillende ontwikkelaars de kans hebben gekregen om de Nintendo Switch 2 van dichtbij te bekijken.

Details: Deze eerste onofficiële presentatie suggereert dat de console in de nabije toekomst zou kunnen uitkomen. Geruchten wijzen op eind 2024. Nog even geduld dus.

Een upgrade

 • Volgens verschillende verslagen demonstreerde Nintendo vooral de grafische prestaties van zijn nieuwe console. Op dat vlak moet de huidige Nintendo Switch de duimen voor de huidige generatie consoles.
  • Er wordt ook gesproken over compatibiliteit met de Unreal Engine 5, de grafische engine die het meest wordt gebruikt door externe ontwikkelaars en uitgevers.
 • Ray tracing zal ook worden gebruikt. Deze technologie emuleert het pad van licht en de interactie met de omgeving, zoals de reflectie van zonlicht in water.
 • De Nintendo Switch 2 – onofficiële naam – ondersteunt naar verluidt Nvidia’s DLSS-technologie, die erop is gericht om de gameprestaties van de console te verbeteren, zelfs wanneer hoge instellingen zijn geactiveerd, dankzij AI.

Andere, meer technische aspecten:

 • De console zou, net zoals zijn oudere broer, een LCD-scherm krijgen om de productiekosten laag te houden.
 • De opslagruimte wordt vergroot, waardoor je meer games tegelijk kunt installeren of gewoon grotere titels. Dit is essentieel als je de beste grafische prestaties wilt.

Meer concurrentie voor Nintendo?

De originele Nintendo Switch dateert van 2017. Een lichtere, meer betaalbare versie, de Switch Lite, werd in 2019 geïntroduceerd. Twee jaar later verscheen de Nintendo Switch OLED, een licht opgewaardeerde versie, althans wat het display betreft. Maar meer dan zes jaar na de release heeft Nintendo’s hybride console nog steeds geen waardige opvolger.

 • In tegenstelling tot Sony en Microsoft heeft Nintendo zich niet in de consoleoorlog gemengd door met een nieuwe generatie te komen. De Japanse fabrikant is zijn eigen weg gegaan.
 • Tot op vandaag blijft de Switch vrij populair. Voornamelijk tijdens de coronacrisis kochten veel mensen zo’n gameconsole.
 • De opkomst van draagbare consoles, waaronder de Steam Deck, de Asus Rog en de Legion Go, zou Nintendo wel eens onder druk kunnen zetten om sneller een nieuwe Switch op de markt te brengen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.