Steeds meer Democraten willen – na nieuwe blunders – dat Joe Biden stap opzij zet

Joe Biden (81) heeft op de NAVO-top in Washington D.C. geen al te beste indruk gemaakt. De Democratische presidentskandidaat verwarde eerst Volodymyr Zelensky met Vladimir Poetin en daarna Kamala Harris met Donald Trump. Ondertussen vragen steeds meer belangrijke partijgenoten dat hij zich terugtrekt uit de strijd om het Amerikaans presidentschap.

In het nieuws: Na afloop van de NAVO-top in Washington hield Joe Biden een lange persconferentie. Die werd nauwlettend gevolgd. Het ging namelijk om een persconferentie met 50 minuten lang onvoorbereide vragen van journalisten. Zo zou Biden zijn mentale paraatheid kunnen bewijzen. Dat laatste was ook nodig want binnen de Democratische partij beginnen steeds meer prominente leden aan hem te twijfelen. Die twijfel is sinds zijn rampzalige debat tegen Trump niet meer gaan liggen. Biden beet vaak relatief goed van zich af, maar maakte twee cruciale vergissingen die alles overschaduwen.

  • “Ik geeft nu het woord aan de president van Oekraïne … Dames en heren, president Poetin”, zei Joe Biden toen hij het woord gaf aan Zelensky. De Amerikaanse president herpakte zich meteen, maar het kwaad was geschied.
  • Tijdens het vragenuurtje – vol vragen over zijn politieke toekomst – kreeg Biden vervolgens een vraag over zijn geloof in Kamala Harris als eventuele tegenstander van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezing. “Ik had vicepresident Trump niet gekozen als vicepresident als ik geloofde dat ze geschikt was als president”, klonk het bij Biden in een volgende pijnlijke fout.

Tegenstand binnen Democratische partij

Tot het beruchte debat met Donald Trump was de openlijke tegenstand tegen Joe Biden binnen de Democratische partij eerder beperkt. Sindsdien klinkt de kritiek echter steeds luider. Het aantal Democratische Congresleden dat oproept aan Biden om zich terug te trekken en plaats te maken voor iemand anders groeit iedere dag.

  • De ervaren Democraat Lloyd Doggett uit Texas begon het openlijke protest. Sindsdien sloten zich bij hem al zo’n vijftien Congresleden aan.
  • Twee weken later sprak met Peter Welch ook een eerste senator zich uit tegen de kandidatuur van Biden. Ook de New Yorkse gouverneur Antonio Delgado zei toen dat “Biden aan zijn nalatenschap kan bijdragen door zijn campagne te beëindigen”.
  • De meeste vooraanstaande Democraten blijven voorlopig Joe Biden nog steeds steunen. CNN meldt vandaag echter dat ook Nancy Pelosi en voormalig president Barack Obama achter de schermen hun bezorgdheid hebben geuit. De groeiende groep bezorgde Democraten zouden met hen contact hebben opgenomen omdat zij de enigen zijn met invloed over Biden.

Wie moet Joe Biden vervangen?

Een van de redenen waarom het terugtrekken van Biden niet voor de hand ligt, is het feit dat er geen duidelijke vervanger klaarstaat. Geen enkele andere Democraat is echt heel populair en een voldoende consensuskandidaat voor alle partijleden. Op die manier dreigt er een vacuüm te ontstaan, waarbij meerdere kandidaten zichzelf naar voor schuiven, iets wat enkel maar positief zal uitdraaien voor Trump.

  • Het beste moment voor Joe Biden om zich terug te trekken, lijkt te zijn vlak voor 19 augustus. Dan begint de Democratische Partijconventie. Tijdens deze conventie moeten de gedelegeerden die in de primary’s zijn verkozen, de Democratische presidentskandidaat bevestigen. Normaal kiezen ze daar dus Biden, al kan er intern afgesproken worden om voor iemand anders te gaan.
  • Het doemscenario is dat die 700 gedelegeerden daar een soort interne verkiezing houden met heel veel verdeeldheid tot gevolg. Na die verkiezing moet de partij zich dan meteen direct herenigen achter de verkozen kandidaat om samen campagne te voeren richting de presidentsverkiezingen op 5 november.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.