Meer dan driekwart centrale banken wereldwijd overweegt digitale munt uit te geven

Uit onderzoek van analisten van accountantskantoor PwC blijkt dat 80 procent van de centrale banken de lancering van een eigen CBDC (central bank digital currency) overweegt – of al een eigen govcoin héeft gelanceerd.

Waarom is dit belangrijk?

CBDC’s zijn digitale munten die doorgaans draaien op blockchain, de technologie achter cryptomunten, en uitgegeven worden door centrale banken. “CBDC’s zijn de digitale cash voor de 21ste eeuw”, zegt de Bank for International Settlements, de koepel van belangrijkste centrale banken wereldwijd.

Het tweede jaarlijkse Global CBDC Index-rapport, dat op maandag werd gepubliceerd, meet hoever een centrale bank staat bij het invoeren van een eigen digitale munt. Uit het onderzoek bleek dat meer dan 80 procent van de centrale banken is geïnteresseerd in de lancering van een CBDC, of dit al heeft gedaan.

De eerste grote economie waarvan de centrale bank een proefproject voor een eigen digitale munt lanceerde, was de Chinese. Maar ook in Europa speelt de ECB al een tijdje met het idee van een digitale euro; de Europese Commissie zou volgend jaar met wetgeving komen die de ontwikkeling ervan moet ondersteunen.

“CBDC’s zullen effectievere, goedkopere en 24/7 grensoverschrijdende betalingen voor de financiële dienstensector faciliteren”, schrijven de analisten. “We verwachten dat CBDC’s sterk zullen profiteren van grensoverschrijdende transacties en economieën van alle relevante rechtsgebieden.”

Het rapport, dat werd opgepikt door de cryptonieuwssites Cointelegraph en Blockworks, bevat voor het eerst ook een overzicht van stablecoins – crypto- of digitale munten met, in theorie, klassieke valuta, zoals de euro, als onderpand.

Topprojecten

Het rapport rangschikt zowel detailhandel-CBDC’s, degenen die worden uitgegeven voor gebruik door het grote publiek, als groothandel-CBDC’s voor gebruik door financiële instellingen die een holding hebben bij de centrale bank, op een totaal van 100.

Retail-CBDC’s zijn volgens het rapport meer volgroeid dan hun tegenhangers op groothandelsniveau. De Nigeriaanse “eNaira” kreeg bijvoorbeeld een score van 95, waarmee het de meest ontwikkelde is in zowel de retail- als de wholesalecategorie.

Noemenswaardig in de eerste categorie zijn de Bahama’s, het eerste land ooit dat een CBDC lanceerde – de Sand Dollar. De CBDC van Jamaica, de Jam-Dex, wordt dan weer dit jaar gelanceerd.

Thailand en Hongkong voeren de lijst aan in de groothandel-categorie voor hun gezamenlijke mBridge-project, dat grensoverschrijdende betalingen moet faciliteren.

Andere topprojecten zijn die van Canada, Singapore, Frankrijk en Zuid-Afrika.

Stablecoins

De analisten namen voor het eerst een overzicht van stablecoins op in het jaarlijkse CBDC-indexrapport. Ze betogen dat particulier uitgegeven tokens zullen blijven evolueren en naast CBDC’s zullen blijven bestaan.

Stablecoins bereikten begin 2022 een marktkapitalisatie van ongeveer 190 miljard dollar en zullen blijven groeien omdat de tokens veel van dezelfde voordelen bieden als een CBDC – zonder het toezicht dat gepaard gaat met een door de overheid uitgegeven valuta, merkt het rapport op.

Ook verschaft PwC een overzicht van de top tien stablecoins volgens marktkapitalisatie. Het beschrijft hoe ze functioneren en waar ze door worden gedekt. De top drie bestaat uit Tether, USD Coin, en Binance USD Coin, drie munten die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar.

Opgemerkt wordt dat stablecoins een “integraal onderdeel van het crypto-ecosysteem” zijn geworden, en dat het “onmogelijk” is voor een fonds of instelling “om actief te zijn in crypto zonder gebruik te maken van stablecoins.”

Transparantie rond reservemiddelen, vooral voor stablecoins die in theorie worden gedekt door fiatvaluta (al blijken ze in de praktijk vaak gedekt door dubieuze handelspapieren), zal echter een belangrijk punt van zorg zijn in de toekomst, voegen de analisten eraan toe.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.