Het was heel eventjes stil op de Belgische spaarmarkt, maar ING heeft dinsdag die stilte doorbroken door lagere spaarrentes aan te kondigen. Die boodschap heeft intussen een reactie uitgelokt bij enkele concurrenten, waaronder BNP Paribas Fortis.
Key takeaways
- Na ING zetten nu ook BNP Paribas Fortis, Keytrade Bank en CPH het mes in de spaarrentes.
- In veel gevallen gaat het, net zoals bij ING, om de tweede renteknip sinds de start van 2025.
- Volgende week komende de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw bijeen om het rentebeleid te bespreken. Kans bestaat dat ze opnieuw de rente zullen verlagen, wat de druk op de banken verhoogt om hetzelfde te doen.
In het nieuws: Na een opeenvolging van renteverlagingen hadden de banken de voorbije twee weken, met de uitzondering van een rentewijziging bij CKV, even de pauzeknop ingedrukt. Daar is deze week verandering ingekomen. ING was de eerste bank om een vervolg te geven aan de rentedalingen. Nu volgen enkele andere financiële instellingen.
- BNP Paribas Fortis verlaagt op 1 maart de rente op twee spaarboekjes.
- Wie zijn geld op de gewone spaarrekening parkeert, moet vanaf dit weekend tevreden zijn met een spaarvergoeding van 0,6 procent, tegenover 0,75 procent vandaag. De nieuwe tarieven gelden ook voor de klassieke spaarboekjes van Fintro en Hello Bank.
- De rente op de Spaarrekening Plus daalt van 1,5 naar 1,25 procent. Het is de tweede keer dit jaar dat de grootbank sleutelt aan het tarief van dat spaarboekje. De rente was begin dit jaar al gedaald van 1,75 naar 1,5 procent.
- Ook Keytrade Bank haalt het hakmes boven. De nieuwe tarieven gelden vanaf 3 maart. Het is de tweede keer dit jaar dat de internetbank de spaartarieven naar beneden bijstelt.
- Keytrade Bank verlaagt begin volgende week de rente op de rekening High Fidelity van 2,15 naar 2 procent. Voor de start van 2025 bracht dat spaarboekje nog 2,35 procent in het laatje.
- De rente op de Azur-spaarrekening daalt van 1,2 naar 1 procent. In december kreeg je nog een spaarvergoeding van 1,3 procent.
- De kleinere Waalse bank CPH wijzigt op 31 maart de spaarrentes.
- De klassieke spaarrekening gaat vanaf dan gepaard met een rente van 1 procent, tegenover 1,5 procent vandaag.
- De financiële instelling wijzigt dan ook de samenstelling van de rente op de rekening Carnet de dépôts Plus. De basisrente stijgt van 1,6 naar 2 procent, terwijl de getrouwheidspremie daalt van 1 naar 0,6 procent. Het totaalrendement blijft dus steken op 2,6 procent. Je kunt via die rekening maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
Gemiddelde spaarrente daalt tot net iets meer dan 1,5 procent
Opgemerkt: De gemiddelde spaarrente bedraagt vanaf 3 maart 1,51 procent. In januari was dat nog 1,6 procent.
- In de zomer van 2024, toen de Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen met het geldbeleid te versoepelen, bedroeg het gemiddelde spaartarief nog 1,7 procent.
- De banken verlagen de spaartarieven omdat ze zelf een lagere vergoeding krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de ECB. De depositorente bedraagt vandaag 2,75 procent. Op het hoogtepunt vorig jaar was dat nog 4 procent.
Vooruitblik: De bestuursleden van de ECB komen volgende week – op 5 en 6 maart – opnieuw bijeen om het rentebesluit te bespreken.
- Bill Diviney, econoom bij de Nederlandse bank ABN Amro, verwacht dat ze voor de zesde keer de rente met 25 basispunten zullen verlagen. “We voorzien dat de ECB in april een pauze zal inlassen, aangezien onzekerheid over tarieven en beleidsrentes die de beoordeling van de ECB van neutraal benaderen, reden zijn om een afwachtende houding aan te nemen”, voegt hij eraan toe.
- Al is niet iedereen binnen de ECB ervan overtuigd dat er een vervolg moet gegeven worden aan een versoepeling van het geldbeleid. Isabel Schnabel, lid van de Raad van het ECB-Bestuur, zei vorige week in een gesprek met de Britse krant Financial Times dat het misschien het moment is om de renteverlagingen te pauzeren, of zelfs te staken. Ze herhaalde die boodschap deze week tijdens een speech voor de Bank England. Ze onderstreepte daarbij dat deglobalisering de inflatiedruk structureel kan verhogen.
- Indien er volgende week een nieuwe renteknip volgt, is de kans groot dat nog meer banken het mes zullen zetten in de spaartarieven.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.