Mediaminister Dalle na bedreigingen en haatberichten: ‘Fake news bedreigt onze democratie’

Zijn sociale media verantwoordelijk voor fake news op hun platformen? Facebook zelf staat er intern over in brand, en een voorval met minister Dalle brengt de problematiek zeer dichtbij. Maar verandert er iets?

  • ‘Fake news is een bedreiging voor onze democratie. In deze crisis is het echt een groot probleem’, verklaarde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in De Zondag.
  • Hij ondervond het probleem persoonlijk: er werd foute informatie over hem verspreid op Facebook, over z’n positie bij de Brusselse rellen, waarbij hij relschoppers zou verdedigd hebben. Quod non.
  • ‘Maar die foute info werd verspreid. Onder meer door Vlaams Belang. Ik heb in een opiniestuk aandacht gevraagd voor kwetsbare jongeren in onze hoofdstad. Ook zij hebben het moeilijk in deze crisis. Vlaams Belang maakt daarvan dat ik begrip vraag voor allochtone relschoppers. (fel) Daar is niets van aan, hè. Niets.’
  • ‘Maar hop: het fake news was verspreid. En via de sociale media gaat dat snel, hè. Ik heb honderden haatberichten gekregen, via allerlei kanalen. Ik ben zelfs bedreigd. En dat allemaal door een vals bericht.’
  • Het is exact de discussie die nu intern bij Facebook de boel in brand zet. CEO Mark Zuckerberg kampt me een interne protestbeweging tegen het feit dat de grote baas zoetje broodjes bakt met de Amerikaanse president Donald Trump en niet optreedt tegen diens manier van informatie verspreiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20