Mediamarkt en Saturn zetten 3.500 jobs op de tocht

Er kunnen binnenkort tot 3.500 banen verdwijnen bij de elektronicaketens Mediamarkt en Saturn. Dat kondigt het Duitse moederbedrijf Ceconomy woensdag aan.

Hoeveel jobs er precies worden geschrapt, wordt nog nader bepaald. Volgende week woensdag komt daar meer communicatie over. Het is dus ook nog niet geweten hoeveel jobs er in België zullen verdwijnen.

Ceconomy kondigde wel al aan dat er vooral jobs verdwijnen ‘in andere Europese landen’. Lees: niet in thuisland Duitsland. Er werken in België ongeveer 2.000 mensen voor de keten. Wereldwijd zijn dat er 55.000.

Meer online

De Duitsers speelden al langer met het plan om de groepsstructuur te vereenvoudigen. Er zal meer gecentraliseerd worden, wat uiteindelijk een hoop jobs overbodig zal maken.

Maar dat is niet de enige reden. Uiteraard is er ook de coronapandemie. Het bedrijf heeft zich snel kunnen herstellen van de winkelsluitingen in het eerste en een deel van het tweede kwartaal. In juni verkochten Mediamarkt en Saturn al 12 procent meer dan een jaar eerder, maar de klanten zijn van platform veranderd. De online verkoop steeg tijdens de coronacrisis met 145 procent en maakt nu een derde uit van de volledige verkoop. Ceconomy ziet daar een kans in om winkels te sluiten en meer in te zetten op de webshops.

In totaal hoopt de groep 100 miljoen euro per jaar te besparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20