Medewerkers hekelen angstcultuur en zwijgcontracten bij Facebook

Facebook-medewerkers in Europa en in de Verenigde Staten roepen de socialenetwerksite op om een einde te maken aan de zwijgcontracten die mensen ontmoedigen om zich uit te spreken over de arbeidsomstandigheden in het bedrijf.

“De geheimhoudingsovereenkomsten en opleidingssessies die Facebook ons verplicht te ondertekenen en bij te wonen, zijn niet, zoals Facebook suggereert, beperkt tot ‘gebruikersgegevens’ en ‘persoonlijke informatie’, schrijft een groep content moderators in een open brief. Zij keuren welke berichten wel of niet door de beugel kunnen op het platform.

De auteurs beschuldigen het bedrijf ervan hen oneerlijk te behandelen en hun werk onveilig te maken. Ze hebben drie eisen. “Ondanks de beste pogingen van het bedrijf om ons het zwijgen op te leggen, schrijven we om te eisen dat er vandaag een einde komt aan de cultuur van angst en buitensporige geheimhouding binnen het bedrijf. Geen enkele geheimhoudingsovereenkomst kan ons wettelijk beletten om te spreken over onze werkomstandigheden.”

De tweede eis is dat Facebook moet zorgen voor adequate psychologische begeleiding voor al zijn moderators, die ongefilterde en bijgevolg ook gruwelijke berichten te zien krijgen. “De ondersteuning op het vlak van de geestelijke gezondheid die ons wordt aangeboden is erbarmelijk ontoereikend”, schrijven de Facebook-medewerkers. “We hebben regelmatige, langdurige en duurzame toegang tot klinische psychiaters en psychologen nodig. Eenmalige telefoontjes of toegang tot welzijnscoaches zijn onvoldoende.”

Psychologische schade

In mei gaf een woordvoerder van Facebook toe dat de content die de moderators keuren “soms hard kan zijn”. Dat is een understatement, stellen de auteurs. “De inhoud is psychologisch schadelijk”, klinkt het. “Stel je voor dat je urenlang naar gewelddadige inhoud of online kindermisbruik kijkt als onderdeel van je dagelijkse werk. Je kunt niet ongedeerd blijven. Deze job mag ons niet onze geestelijke gezondheid kosten.”

Ten slotte willen de auteurs dat Facebook niet langer een onderscheid maakt tussen interne en externe medewerkers. “Facebook schreef in een brief naar het Ierse parlement dat het werk van interne moderators complexer is dan dat van externen. Dit is misleidend. Het werk van externe moderators is even complex dan dat van internen. Dit onderscheid moet vandaag stoppen”, klinkt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.