Medeoprichter Apple Steve Wozniak verliest rechtszaak tegen YouTube over Bitcoinfraude

Fraudeurs hebben via het mediaplatform YouTube filmpjes en foto’s gepubliceerd met de beeltenis van Steve Wozniak, de medeoprichter van Apple, om Bitcoins te stelen van beleggers. Wozniak heeft een rechtszaak aangespannen tegen YouTube, maar heeft die verloren.

Internetfrauders vinden allerhande manieren om mensen te beroven van hun spaargeld. Een populaire techniek is om filmpjes of advertenties te publiceren op sociale media waarin een bekend persoon zegt dat hij rijk is geworden door bijvoorbeeld via een bepaald platform te investeren. In ons land ging er een tijdje geleden bijvoorbeeld een artikel rond via Facebook waarin de stand-upcomedian Philippe Geubels zei dat hij via een geheime investering miljoenen euro’s heeft verdiend. Natuurlijk was dit vals.

Verantwoordelijkheid YouTube

In de Verenigde Staten zijn dergelijke wanpraktijken schering en inslag. Zo hebben fraudeurs de beeltenis van Wozniak gebruikt voor onder meer een YouTubevideo waarin de medeoprichter van Apple zogezegd belooft om meer cryptomunten te versturen naar iemand die crypto’s verstuurt naar een bepaald adres.

Volgens Wozniak is YouTube er niet alleen in gefaald om de video offline te halen, maar heeft het ook bijgedragen aan de zwendel door gerichte advertenties te verkopen die verkeer naar de video’s leidden en door de YouTubekanalen die de video’s hadden geplaatst, valselijk te verifiëren.

Wozniak verliest rechtszaak

‘Als YouTube snel had gehandeld om dit in redelijke mate te stoppen, zouden we hier nu niet zijn. Welk mens zou posts als deze zien en ze niet onmiddellijk verbannen?’, aldus Wozniak. Tijdens de rechtszaak merkte hij op dat soortgelijke crypto-zwendelpraktijken op YouTube ook munt sloegen uit andere techberoemdheden zoals de medeoprichter van Microsoft Bill Gates en de Teslabaas Elon Musk.

Rechter Sunil Kulkarnia zei echter dat deze factoren niet voldoende waren om de immuniteit van de zogenaamde Sectie 230 van Communications Decency Act aan te vechten. Volgens die wet zijn de platformen niet verantwoordelijk voor de berichten die de gebruikers publiceren. Wozniak heeft dertig dagen om in beroep te gaan.

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.