McKinsey is het nieuwe Facebook

Het adviesbureau McKinsey & Co krijgt net als Facebook te maken met een aanhoudende stroom van negatieve berichtgeving. Net als bij het sociale netwerk is het ook hier voornamelijk de New York Times die van McKinsey een favoriet onderzoeksdoelwit heeft gemaakt.

Wie wil begrijpen hoe het adviesbureau McKinsey van binnen functioneert kan daarvoor kijken naar de Jezuïetenorde of naar de kleermakers van Savile Row in Londen, zei een ex-McKinsey consultant ooit.  Want ook die organisaties respecteren een strikte hiërarchie en blijven altijd op de achtergrond.

McKinsey is wel een pak bekender dan de religieuze orde of de Londense maatpakkenmakers. Het is voor consultants wat Goldman Sachs voor de bankensector is. McKinsey biedt het meest prestigieuze en wellicht ook meest kostelijke advies dat bedrijven vandaag kunnen kopen. Maar de voorbije maanden kwam het adviesbureau dus herhaaldelijk in een negatief daglicht te staan.

McKinsey en het Saoedische regime

In oktober vorig jaar schreef de New York Times dat McKinsey een rol had gespeeld bij het monddood maken van critici van het Saoedische regime. McKinsey werd ingehuurd om de publieke perceptie te analyseren over de besparingsmaatregelen die in 2015 door de Saoedische regering waren aangekondigd. McKinsey overhandigde de Saoedische leiders daarop een 9 pagina’s tellend rapport. Met daarin een nauwkeurig verslag met de namen van de mensen die op Twitter kritiek op de maatregelen uitoefenden en daarbij de meeste volgers verzamelden. Een van die mensen zou later worden gearresteerd. Een tweede werd gehackt en zag twee van zijn broers worden gearresteerd. Een derde zag zijn account gesloten worden. McKinsey ontkende alle schuld.

De opioïde pijnstiller OxyContin

Vorige week kwam de New York Times met een nieuw verhaal voor de dag. Het betrof Purdue Pharma, de maker van  de krachtige opioïde pijnstiller OxyContin. De openbaar aanklager van de staat Massachusetts beschuldigt McKinsey ervan dat bedrijf te hebben geadviseerd om de verkopen van de pijnstiller ‘te doen exploderen’.  Er zou daarbij een PowerPoint zijn gebruikt waarbij werd geadviseerd ‘steekpenningen te gebruiken’ om vergunningen af te kopen. 

ICE

In juli had McKinsey zijn adviesopdracht bij de immigratiedienst ICE moeten staken vanwege protest tegen Trumps immigratiepolitiek.

Midden december verschenen dan op Instagram foto’s van de jaarlijkse retraite van McKinsey in China. Honderden consultanten reden op kamelen in de woestijn. Ze genoten van luxueuze banketten in speciaal daarvoor opgezette tenten. Die waren op hun beurt verbonden door ‘red carpets’. Het contrast tussen de festiviteiten in de tenten en de humanitaire crisis vlakbij kon moeilijk groter, schreef de New York Times

Zuid-Afrika

In 2017 raakte bekend dat McKinsey jarenlang eigen werknemers negeerde die aan de bel trokken vanwege verdachte miljoenenbetalingen aan de Zuid-Afrikaanse miljardairsfamilie Gupta, zakenvrienden van president Jacob Zuma.
Het bedrijf staat bekend om zijn ‘low profile’-politiek en zijn eerbied voor de klanten. Het bedrijf is zeker niet het grootste op vlak van adviesverlening. Maar geen enkel ander bedrijf heeft dezelfde expertise en oefent eenzelfde invloed uit.

De activiteiten die het bedrijf jarenlang ver weg van de schijnwerpers en zowat overal ter wereld ontplooide, dreigen nu nog vaker door onderzoeksjournalisten onder de loep genomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20