Matthias Diependaele (N-VA) blikt terug maar kijkt ook vooruit: “Vlaams Belang interesseert me niet”

Matthias Diependaele (N-VA) blikt terug maar kijkt ook vooruit: “Vlaams Belang interesseert me niet”
Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) – LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA MAG/AFP via Getty Images

In een interview met De Standaard kijkt de nieuwe Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) terug op het regeerakkoord dat hij sloot. Tegelijk blikt hij alvast vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen.


Key takeaways

  • Een term op de regering plakken is moeilijk voor Diependaele. Hij spreekt over vertrouwen tussen de coalitiepartners zonder de regering centrumrechts te noemen.
  • Hij heeft het grootste vertrouwen in Jo Brouns, die een zware taak wacht rond stikstof.
  • De opkomst van Vlaams Belang deert Diependaele niet, maar hij benadrukt wel een Vlaams-nationalistische insteek in het akkoord.

    Gelezen: Diependaele blijkt een hekel te hebben aan ‘raketijscoalitie’.

    • De voorstelling van het Vlaamse regeerakkoord begon met een relletje. Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) had het over de “lelijke, lelijke N-VA-maatregelen en hun sociale afbraak” die Vooruit wist tegen te houden. Matthias Diependaele wil niet meer op het voorval terugkomen. “Mensen willen geen ruzie, die willen dat we besturen en dat ga ik doen. De afgelopen drie maanden is er vertrouwen gegroeid tussen de coalitiepartners”.
    • Ondertussen vinden alle drie de regeringspartijen (N-VA, Vooruit en cd&v) dat het akkoord hun kleur draagt. Vooruit zag een trendbreuk met de regering van Jan Jambon (N-VA), terwijl Diependaele in zijn regeerverklaring opmerkte dat “de Vlaming het (vorige beleid, red.) gesmaakt heeft en wij zetten zijn werk verder”. In De Standaard draait Diependaele om de pot. Enerzijds “is het logisch om bij te sturen”, anderzijds “zit er veel continuïteit in het regeerakkoord. Wat er is veranderd, zijn zaken waar we ons alle drie in konden vinden”.
    • Hij ontwijkt de vraag opnieuw als het gaat over de naam van de regering. Centrumrechts wil Diependaele het niet noemen. “Ik ga daar geen term op kleven. Maar gebruik alstublieft niet de term raketijsjescoalitie, want dan moet ik altijd denken aan een hilarische sketch van Philippe Geubels”.

    Conflict tussen natuur en landbouw

    Uitgelicht: In het interview komen een aantal inhoudelijke afspraken naar boven.

    • Het idee om buitenlanders te laten betalen om de Vlaamse wegen te gebruiken, sprong in het oog. Maar Matthias Diependaele wil, net als minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA), niets weten van de naam ‘wegenvignet’. “Wij willen gaan voor een digitaal systeem, zoals Londen nu bijvoorbeeld gebruikt voor zijn lage-emissiezone. Als je binnenrijdt, wordt je nummerplaat vastgelegd en dan heb je een tiental dagen om op een digitaal systeem het type auto door te geven. Overal staan al ANPR-camera’s, dus dat moet lukken”.
      • Diependaele wil graag overleg plegen met Wallonië om, als het kan, het systeem voor het hele land in te voeren. “Als ze hetzelfde systeem willen als dat van mij, dan is er geen enkel probleem. Ons systeem is het intelligentste dat je vandaag kunt invoeren”.
    • Ondertussen bevestigt de Vlaams minister-president dat statiegeld niet in het regeerakkoord staat en zegt hij vertrouwen te hebben in Jo Brouns (cd&v), die Landbouw en Omgeving moet combineren. Brouns wacht de moeilijke taak om landbouwers en natuurorganisaties te verzoenen inzake stikstof en beheer van gronden. “Dat conflict tussen natuur en landbouw heeft niemand goed gedaan”, blikt Diependaele terug. “We geven nu de kans aan natuurorganisaties en landbouworganisaties om samen tot een akkoord te komen”.
    • Over klimaat is Diependaele fel. Zijn regering kreeg het verwijt niet ambitieus genoeg te zijn, omdat de uitstootdoelstelling voor broeikasgassen lager ligt dan wat Europa vraagt. “Is het nu zo vreemd om de welvaart in Vlaanderen te willen houden, opdat iedereen nog een comfortabel leven kan uitbouwen? (…) Dus ja, de sociaaleconomische omstandigheden moeten gerespecteerd worden als we klimaatmaatregelen nemen”.

    Het Vlaams-nationalistisch kantje

    Om te volgen: De opkomst van Vlaams Belang deert Matthias Diependaele niet.

    • Vlaams Belang kende een stijging van 4,2 procentpunt bij de Vlaams Parlementsverkiezingen. N-VA bleef met 23,9 procent de grootste partij, maar Vlaams Belang volgde met 22,7 procent. Nu N-VA een regering vormt met cd&v en met name Vooruit, kan Vlaams Belang makkelijk de kaart trekken dat het bestuur ’te links’ of ’te socialistisch’ zou zijn.
    • Diependaele zit niet in met die strategie. “Laat maar komen. We moeten de moed hebben om de vragen aan te vatten en soms moeilijke boodschappen uit te leggen”.
    • Ook voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is er geen vrees voor het opkomende VB bij Diependaele. “Vlaams Belang interesseert mij niet, maar wel de kiezers die voor die partij hebben gestemd en om welke redenen. Wat zijn hun bezorgdheden en angsten?”.
    • Tegelijk benadrukt hij in het interview wel het Vlaams-nationalistisch kantje van het regeerakkoord, iets wat hij bij zijn verklaring in het parlement achterwege liet. Zo heeft Diependaele aandacht voor “de kennis van het Nederlands bij onderwijs en kinderopvang en integratie, of bij sociale woningen” en laat hij weten dat de Vlaamse canon en Het Verhaal van Vlaanderen ook nu weer in de tekst staan.
    Meer premium artikelen
    Meer

    Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

    De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.