Diependaele blijft erbij dat zijn voorstel “evenwichtig” is, Vooruit, cd&v en N-VA gaan weer rond de tafel zitten

De ergste storm rond de Vlaamse regeringsvorming lijkt weer te zijn gaan liggen. De drie onderhandelende partijen, cd&v, N-VA en Vooruit, gaan donderdag weer samen praten. Dat is een hele opluchting voor formateur Matthias Diependaele (N-VA), die zijn laatste nota publiekelijk zag afgeschoten worden door cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

In het nieuws: Na de oproep van Vooruit om vooral aan tafel de verschillen uit te praten, gaat dat ook gebeuren.

  • Na het telefoontje van Vooruit naar Diependaele met de vraag om weer verder te onderhandelen, bleek ook cd&v toch verder te willen praten. Diependaele nodigde beide partijen uit voor gesprekken. Dondermiddag komen de drie teams weer bij elkaar.
  • “Ik heb CD&V en Vooruit horen zeggen dat ze bereid zijn om rond de tafel te gaan zitten, en dat is wat nodig is om dit te doen lukken”, laat Diependaele weten.
  • De formateur blijft er echter bij dat zijn nota genoeg toegevingen bevatte zodat er niet louter N-VA-standpunten in staan. “Ik denk dat we een evenwichtig voorstel op tafel gelegd hebben, maar dat valt nog te onderhandelen”.
  • Dat er toch nog onderhandeld kan worden over de tekst is opmerkelijk. Mahdi had zich in de pers negatief uitgelaten over de nota, die vond dat “het laatste voorstel in een vrij strak keurslijf zat”. “Het was bijna te nemen of te laten”, merkte hij op.
    • Dat was ook eerst de toon die N-VA naar cd&v en Vooruit wilde uitstralen, klonk het intern. Er was frustratie over de eerdere landingsteksten van Diependaele, die door de twee anderen niet goed genoeg bevonden waren. Met de woorden “Deze fase is de laatste stap voor de herstart van de onderhandelingen met de drie partijen samen” leek het voor de buitenwereld duidelijk dat er voor N-VA nog weinig grote wijzigingen mogelijk waren aan de derde en laatste tekst. Dat is niet het geval, beweert Diependaele nu, “maar na 2 maanden onderhandelen worden de marges wel nauwer en nauwer”.
    • Precies daarmee had Mahdi het moeilijk: hij wil nog een hele rist aan verbeteringen zien, voornamelijk rond zorg, onderwijs en landbouw. Ook Vooruit wil aanpassingen aan “onderwijs, welzijn en klimaat”, aldus voorzitter Conner Rousseau. Maar hij was er eerder al van overtuigd dat er nog te onderhandelen viel.

Toch nog wrevel?

Genoteerd: De stijl van Mahdi heeft wel brokken gemaakt.

  • Het misverstand rond de aanpassingen lijkt daarmee uitgeklaard, toch blijft er nog een haar in de boter zitten. De stijl waarmee Mahdi zijn beslissing om een ‘njet’ te overhandigen aan Diependaele zindert na. Hij deed de aankondiging live op televisie, zonder dat N-VA op de hoogte was van wat hij ging zeggen.
  • Diependaele reageert toch vrij scherp op Mahdi’s aanpak: “We moeten geen goede vrienden zijn, maar een minimum aan beleefdheid mag er wel zijn”. Ook Rousseau zei woensdagmorgen al dat “elkaar dingen laten weten via de pers hem niet de goede manier leek”. “Knopen doorhakken doe je aan tafel”, zei hij.
  • Op persoonlijk vlak lijkt er dus toch nog wat wrevel te zijn. Inhoudelijk is het ook nog afwachten of er oplossingen gevonden kunnen worden. De vragen van cd&v en Vooruit zijn vrij substantieel, wat nog meer water bij de wijn zou betekenen voor N-VA.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.