Mathieu Michel belooft virtuele identiteitskaart voor alle Belgen vanaf 2023 en wil dat zonder hulp van de privésector

Mathieu Michel (MR), de staatssecretaris voor Digitalisering, wil een alternatief opzetten voor de particuliere applicatie Itsme: “Het hoogste niveau van identificatie moet door de staat worden gegarandeerd”, vindt hij.

Ons land zal niet snel prijzen winnen voor harmonieuze digitalisering, maar het probeert het wel te verbeteren. Staatssecretaris Mathieu Michel heeft aangekondigd dat hij werkt aan de invoering van een systeem van virtuele identiteitskaarten. Dit zou een nieuwe applicatie die op een smartphone kan worden gedownload zijn, en zou volgens de krant Le Soir “in de loop van 2023” verkrijgbaar moeten zijn.

“Identiteit mag geen regionale bevoegdheid worden”

Het belangrijkste aan die virtuele identiteitskaart zou zijn dat de Belgische staat dan minder afhankelijk wordt van de identificatie-app Itsme, die wordt beheerd door een particuliere onderneming. De overheid is via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij echter wel aandeelhouder van Itsme.

Sinds de lancering vijf jaar geleden is Itsme een groot succes. De applicatie die door de grote banken en telecomoperatoren van het land is gecreëerd, wordt door 6,5 miljoen Belgen gebruikt, maar voor Michel komt de privéwereld hierdoor te veel in aanraking met staatszaken.

“Het hoogste niveau van identificatie moet door de staat worden gegarandeerd. Wij moeten er daarom voor strijden dat virtuele identiteit een zaak van de federale staat wordt. Identiteit mag geen regionale bevoegdheid worden”, zei hij.

Ter herinnering: met Itsme kunnen mensen zich identificeren op alle onlineplatforms van de Belgische federale staat, maar ook voor die van de verschillende banken van het land. Michel vindt dat het verstandiger zou zijn niet volledig afhankelijk te zijn van de producten van een particuliere onderneming voor het uitvoeren van essentiële functies in het leven van de burgers en de normale werking van het land.

(am/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20