Mathias Miedreich (CEO Umicore): “AI herschrijft de regels in de strijd om duurzamere batterijen”

Mathias Miedreich (CEO Umicore): “AI herschrijft de regels in de strijd om duurzamere batterijen”
Mathias Miedreich, CEO Umicore. (Foto: Christine Muschi/Bloomberg via Getty Images

Samengevat. Volgens toplui in de batterij-industrie kan AI de ontdekking en commercialisering van nieuwe materialen met de helft verminderen. Dit zal de efficiëntie en duurzaamheid van batterijen verbeteren, maar ook bijdragen aan de wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering en energieonafhankelijkheid.

Waarom is dit belangrijk?

Deze technologische vooruitgang heeft het potentieel om de manier waarop we energie opslaan en gebruiken te revolutioneren. Met een snellere ontwikkeling van batterijmaterialen kunnen we efficiëntere en duurzamere energieoplossingen creëren, wat cruciaal is voor de overgang naar een groenere economie en de strijd tegen klimaatverandering.

In het nieuws. Mathias Miedreich, de CEO van het Belgische Umicore, werkt samen met Microsoft aan projecten waarbij AI ingezet wordt. In de Financial Times zegt Midreich dat dit moet toelaten om de ontwikkelingstijd van batterijmaterialen te halveren.

  • De samenwerking heeft al geleid tot AI-gestuurde patenten en belooft doorbraken in solid-state materialen en gestoorde rotszouten. Dat moet de actieradius van elektrische auto’s aanzienlijk verbeteren.
  • Vergelijkbaar met de farmaceutische industrie, waar AI de ontwikkeling van nieuwe medicijnen versnelt, zien batterijproducenten grote kansen in deze technologie.

Zoom in. Microsoft heeft recentelijk een algoritme ontwikkeld dat 32 miljoen materialen in slechts 80 uur reduceerde tot 18 veelbelovende kandidaten voor batterijgebruik.

  • Een door de overheid gesteund laboratorium test een hybride van lithium en natrium dat het lithiumgehalte met 70% zou kunnen verminderen.
  • AI-integratie versnelt de ontdekking van nieuwe materialen. Het helpt ook bij het optimaliseren van de verhoudingen en samenstellingen van deze materialen.

Zoom out. De combinatie van AI-vooruitgang en geautomatiseerde experimenten met robots maakt het verzamelen van enorme hoeveelheden experimentele data mogelijk, wat de ontwikkeling van batterijmaterialen verder stimuleert.

  • Ondanks deze vooruitgang waarschuwt Miedreich voor beperkingen in beschikbare rekenkracht en de noodzaak om nieuwe materialen in real-world condities te testen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.