Mastercard krijgt in VK boete van 31,6 miljoen pond voor kartelovereenkomsten

Het creditcardbedrijf Mastercard en vijf andere betalingsbedrijven hebben in het Verenigd Koninkrijk een boete gekregen van in het totaal 33 miljoen pond (40 miljoen euro). De bedrijven zouden een illegaal kartel hebben gevormd bij het verstrekken van prepaidkaarten.

De Britse toezichthouder op de betaalsystemen (PSR) oordeelde dat de ondernemingen de mededingingswetgeving hadden overtreden. Mastercard, Allpay, Advanced Payment Solutions (APS), Prepaid Financial Services (PFS) en Sulion zouden tussen 2012 en 2018 hebben afgesproken om niet met elkaar te concurreren om contracten met lokale overheden.

De boetes voor elk van de bedrijven zijn de volgende: Mastercard: 31,6 miljoen pond (37,9 miljoen euro), PFS: 916.746 pond (1,1 miljoen euro), Allpay: 28.553 pond (34.250 euro), APS: 755.419 pond (906.230 euro) en Sulion: 572.879 pond (687.250 euro).

Tussen 2014 en 2016 zou er een tweede kartel gevormd zijn tussen APS en PFS. De ondernemingen spraken af om zich niet op elkaars klanten uit de publieke sector te richten wanneer een contract moest worden verlengd, ook via een aanbesteding.

Gebruikt voor uitkeringen

De betaalkaarten werden volgens de toezichthouder gebruikt om sociale uitkeringen te verdelen onder kwetsbare leden van de samenleving, zoals daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld en asielzoekers.

Uitkeringen konden op de kaarten worden geladen en worden gebruikt om goederen en diensten te betalen zonder dat de houder toegang tot een bankrekening nodig had.

“Deze zaak is zeer ernstig, aangezien het kartel heeft geleid tot een vermindering van de concurrentie en de keuze voor lokale overheden”, zei Chris Hemsley, directeur van de PSR in een verklaring. “Dit betekent dat zij mogelijk goedkopere of kwalitatief betere producten zijn misgelopen.”

“Dit onderzoek en de aanzienlijke geldboeten die wij hebben opgelegd, geven een duidelijk signaal dat het PSR kartelgedrag absoluut niet tolereert. Wij zullen streng optreden en de wet handhaven om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijke concurrentie is op de betalingsmarkten.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.