Massale aanwezigheid plastic dreigt tot een vruchtbaarheidscrisis te leiden

De massale aanwezigheid van plastic in het dagelijkse leven heeft een zware impact gehad op de vruchtbaarheid van de man. Door het frequente contact met kunststoffen zou nog slechts één op de vier mannen beschikken over sperma dat zich in optimale conditie bevindt.

Dat heeft Niels Jørgensen, professor andrologie aan het Rigshospital in Kopenhagen, tijdens een congres van de European Society for Human Reproduction and Embryology in Lissabon gezegd. De onderzoeker wijst erop dat de maatschappij zich bijzonder ongerust zou moeten tonen over deze resultaten. Hij geeft vrouwen ook het advies cosmetica te vermijden.

Phthalaten

“Phthalaten – chemicaliën die kunnen worden teruggevonden in douchegordijnen, autodashboards en reinigingsproducten – kunnen worden ingeademd, geconsumeerd of geabsorbeerd door de huid van zwangere vrouwen, waardoor in de mannelijke foetus de productie van testosteron kan worden verhinderd,” stipt professor Jørgensen aan.

“Deze vrouwen lopen dan ook het risico zonen met een beperkt sperma-niveau te baren.” De Deense wetenschapper waarschuwt ook voor zonnecrème, die immers eveneens door de huid wordt geabsorbeerd. “De meeste chemicaliën zullen individueel weinig schade aanrichten, maar de mens wordt aan duizenden scheikundige producten blootgesteld,” geeft Niels Jørgensen aan.

“Wie de nodige voorzorgsmaatregelen wil nemen, zou er dan ook moeten over waken de blootstelling aan chemische producten zoveel mogelijk te beperken,” benadrukt Niels Jørgensen. “Op basis van de beschikbare kennis zou ik mijn eigen familieleden aanraden deze producten niet te gebruiken.”

De Deense onderzoeker voegt er nog aan toe dat niet alleen slechts een kwart van de mannen over sperma met een optimale kwaliteit beschikken, maar blijken tevens bij 15 procent de zaadcellen van een bijzonder slechte kwaliteit te zijn. Deze groep zal volgens hem wellicht een vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan om vader te kunnen worden.

Veiligheidsvereisten

Richard Sharpe, professor reproductieve gezondheid aan de University of Edinburgh, merkt op dat dit probleem nog wordt verscherpt door het feit dat veel vrouwen pas op latere leeftijd voor kinderen kiezen.

“Veel Europese vrouwen wachten met kinderen tot ze dertig of veertig jaar zijn geworden,” benadrukt hij. “Op dat ogenblik is hun eigen vruchtbaarheid al over zijn hoogtepunt. Indien deze vrouwen een partner hebben met een slechte sperma-kwaliteit, kan de kans op ouderschap bijzonder problematisch worden.”

Vertegenwoordigers van de Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association ontkennen echter de aantijgingen en zeggen dat de producten aan alle veiligheidsvereisten voldoen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20