In Saudi-Arabië lijken massa-terechtstellingen opnieuw steeds meer de norm te zijn. Dat zegt Madawi Al-Rasheed, professor sociale antropologie aan de London School of Economics en een experte op het gebied van Saudische zaken. Al-Rasheed deed haar uitspraken naar aanleiding van berichten dat de Saudische autoriteiten na het einde van de ramadan de geestelijken Salman al-Odah, Awad al-Qarni en Ali al-Omari zouden executeren.
De terechtstellingen zouden tijdens de eerste week van de maand juni zijn gepland. In april dit jaar waren er in Saudi-Arabië ook al zevenendertig executies.
Klimaat
“Het Saudische regime zou het gespannen politieke klimaat in de regio kunnen uitbuiten om de doodvonnissen uit te voeren,” meent Al-Rasheed. “Dat is nog gemakkelijker wanneer de Saudische autoriteiten naar beschuldigingen over banden met Qatar of Iran kunnen grijpen.”
“De betichte geestelijken zijn dan ook beschuldigd van terrorisme en spionage. Ook zouden ze volgens het Saudische openbaar ministerie lid zijn geweest van de Moslimbroederschap. De wereld mag zich dan ook aan nieuwe doodvonnissen verwachten. Na de moord op dissident-journalist Jamal Khashoggi in oktober vorig jaar, heeft het Saudische regime immers geleerd geen repercussies van de westerse wereld te moeten verwachten.”
“Het gebrek aan reacties op de moord op Khashoggi heeft immers duidelijk gemaakt dat de internationale gemeenschap op geen enkele manier bereid was om aan Saudi-Arabië sancties op te leggen,” verduidelijkt Al-Rasheed. “Geen enkel land wil immers zijn eigen economische belangen in gevaar brengen.”
“In de Verenigde Staten negeerde de regering zelfs de rapporten van het eigen Central Bureau of Investigation (CIA) over de moord. Dat wekte sterk de schijn dat de Amerikaanse president Donald Trump vooral wou proberen om zijn bondgenoot Saudi-Arabië van elke blaam te zuiveren.”
“De Saudische aanpak van de executies spreekt echter voor zichzelf,” waarschuwt Al-Rasheed. “Vorige maand was er nog de terechtstelling van zevendertig personen. De Saudische autoriteiten hebben de voorbije drie jaar een gigantisch aantal arrestaties verricht.”
Tieners
“Volgens de organisaties Human Rights Watch en Amnesty International executeerde Saudi-Arabië tijdens de voorbije zes maanden meer dan honderd personen,” betoogt Al-Rasheed. “Ook de westerse media besteden aan de problematiek echter relatief weinig. Daar spitst men zich vooral toe op de arrestaties van vrouwelijke activisten.”
“De drie mannen die nu een executie riskeren, staan echter als een geestelijke bekend,” zegt Al-Rasheed. “Dat maakt hen voor het buitenland misschien minder interessant. Bovendien zien velen de geestelijken misschien vooral als vertegenwoordigers van de politieke islam.”
“Nochtans kwamen deze betichten vooral voor democratie op. Een figuur zoals Salman al-Odah is in Saudi-Arabië een bekend figuur. Men kan hem onmogelijk een terrorist noemen. Vooral berichten over een mogelijke band met Qatar blijken echter zijn ondergang te zullen worden.”
“Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot de volgende golf van executies,” meent de antropologe. “Doodstraffen zijn in Saudi-Arabië altijd een norm geweest. Recent zijn massale executies echter een gewoon evenement geworden.”
“Bij de executies van vorige maand werden ook een aantal vreedzame activisten terecht gesteld. Bij de slachtoffers waren zelfs een aantal tieners. Zij werden ter dood gebracht omdat ze zich aansloten bij de protesten van Arabische Lente en hervormingen eisten. Ze waren pas zestien toen ze werden gearresteerd.”