Omdat de maanmissie 5 jaar vervroegd is, kunnen mensen ook 2 jaar vroeger voet op Mars zetten, zegt NASA.
NASA trekt binnen 5 jaar naar de maan. Daar zullen de Amerikaanse ruimte-organisatie testen doen die een reis naar Mars mogelijk moeten maken. Hoe sneller die maanmissie van de grond komt, hoe sneller we ook op de rode planeet zullen staan, zegt NASA-chef Jim Bridenstine.
De maan
Volgens Bridenstine kan een eerste Marsmissie al in 2033, dat is 2 jaar vroeger dan de eerste geprojecteerde datum van 2035. Die maanlanding is wel cruciaal. ‘We moeten leren hoe we kunnen leven en werken op een andere wereld. De maan is de beste plaats om te bewijzen dat we die vaardigheden en technologie al aan boord hebben’, klinkt het.
Ook de Britten gaan naar de maan, met deze mini-rover.
NASA is uiteraard al stevig aan het experimenteren met verblijven en raketten die tot en op de planeet kunnen functioneren. Mars blijft echter op verre afstand en de trip is nog steeds een technische uitdaging.
Gelukte missies
Er zijn al 44 missies naar de planeet vertrokken, slechts een kwart daarvan was succesvol. Daarnaast duurt een reis naar Mars van 128 tot 333 dagen, bijna een jaar. Wat het effect van zo een lange reis op mensen zal zijn, moet ook nog duidelijk worden.
De laatste jaren zijn al veel Marsprojecten de revue gepasseerd. Het Mars One-project heeft burgers naar de planeet willen sturen om daar een kolonie op te richten. Ook Elon Musk wil met zijn Starship naar de rode planeet. Momenteel heeft NASA echter als enige organisatie ervaring met mensen op de maan.
Starship en Mars One
Dat zet de andere lopende projecten in perspectief. Mars leek lang de nieuwe horizon, maar momenteel focussen bedrijven met Marsplannen eerst op commerciële ruimtevaart. In het geval van Musk moet zijn Starlink-programma voor Starship-financiering zorgen. Het Mars One– project van zijn kant, is dan weer gecanceld wegens onhaalbaar. Het is nog een lange weg naar de rode planeet.