Marokko verbiedt met onmiddellijke ingang de verkoop van de boerka

Marokko verbiedt met onmiddellijke ingang de invoer, de vervaardiging en de verkoop van de boerka. Dat meldt het Franse persbureau AFP

Volgens Marokkaanse media heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken daartoe een circulaire verstuurd naar de lokale overheden die bevoegd zijn voor kmo’s.

Opgemerkt wordt dat het dragen van de boerka in Marokko altijd al een extreem marginaal fenomeen is geweest. De niqab, die enkel de ogen zichtbaar maakt, wordt wel meer gedragen in salafistische middens, maar dan vooral op het platteland en in het noorden van het land.

Veiligheid

En er zijn nog meer leugens. De terroristen en extremisten gebruiken alle mogelijke listen om jongeren te overtuigen zich bij hen aan te sluiten en samenlevingen te treffen die waarden als vrijheid, openheid en tolerantie verdedigen.  We worden alle geviseerd. Al wie gelooft wat ik heb gezegd is een doelwit voor terrorisme.’

De beslissing zou zijn ingegeven uit veiligheidsoverwegingen, nadat criminelen zich in een boerka zouden hebben getooid om misdaden te plegen, schrijf de website Medias24.

Salafisten zijn ‘not amused’

In Marokko wordt nu in religieuze middens gevreesd dat op termijn ook de niqab zal worden verboden, wat een breuk in de maatschappij kan veroorzaken, zeggen salafisten in de lokale pers.

De vraag over het dragen van de boerka – een fenomeen dat verboden is in o.a. België, Frankrijk en Nederland -, wordt door de bevoegde autoriteiten ontwijkend beantwoord.

Mohammed VI is een voorstander van de ‘gematigde islam’

De Marokkaanse koning Mohammed VI is een voorstander van de ‘gematigde islam’ en de meeste Marokkaanse vrouwen dragen gewoon een hoofddoek. Hij wordt vanwege zijn voorliefde voor snelle auto’s ook wel M6 genoemd. Hij is in Europa zeer populair onder jongeren. In augustus gaf hij nog een een opgemerkte speech tegen de terreur en het islamisme in Europa:

‘Geleid door onwetendheid geloven ze dat wat ze doen de jihad vormt. Wanneer ging jihad ooit over het doden van onschuldigen?’ [“¦] Kan iemand die bij zijn verstand is geloven dat de beloning voor jihad een aantal maagden in het Paradijs is? Is het denkbaar dat wie naar muziek luistert door de aarde zal worden opgeslokt?

[media-credit name=”STEPHANE DE SAKUTIN / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]King Mohammed VI of Morocco[/media-credit]

Meer