Marktwaarde Apple zakt met zo’n 200 miljard dollar na Chinese iPhone-ban

Marktwaarde Apple zakt met zo’n 200 miljard dollar na Chinese iPhone-ban
China iPhone – (Photo credit should read Cang Hai / CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

De beurskoers van Apple staat onder druk nadat China het overheidspersoneel heeft verboden om hun iPhone mee te nemen naar hun werk. In slechts twee dagen tijd zag Apple zo’n 200 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgaan.

In het nieuws: Apple krijgt de wind van voren op Wall Street.

  • De techgigant dook woensdag 3,6 procent lager en verloor bij de start van de handelsdag vandaag nog eens 4 procent. Op het moment van dit schrijven noteert de iPhone-producent 3,3 procent in de min.
  • Door die twee opeenvolgende koersdalingen zag Apple al 200 miljard dollar van zijn beurswaarde in rook opgaan. Het bedrijf is nu zo’n 2.770 miljard dollar waard.
    • Op het hoogtepunt dit jaar werd een aandeel van Apple verhandeld voor net geen 200 dollar. Momenteel gaat een aandeel over de toonbank voor 176,8 dollar.

Chinese ambtenaren mogen geen iPhone gebruiken

De details: Een Chinese iPhone-ban jaagt de beleggers schrik aan.

  • Het Chinese overheidspersoneel mag niet langer iPhones of andere buitenlandse technologie gebruiken op het werk. The Wall Street Journal meldde gisteren dat de bedrijfsleiders van Chinese staatsbedrijven de voorbije weken in chatgroepen en meetings aan hun werknemers hebben gevraagd om enkel nog Chinese technologie te gebruiken.
  • Door de staatsbedrijven dergelijke maatregelen op te leggen wil Peking dat ze minder afhankelijk worden van buitenlandse technologie en de cyberveiligheid verbeteren.
  • Sommige waarnemers vrezen dat China de ban wil uitbreiden naar andere overheidsgerelateerde bedrijven. 
  • Er is al een tijdje een technologie-oorlog aan de gang tussen het Westen en China. Zo verboden de Verenigde Staten (VS) eerder al de verkoop van Chinese Huawei-smartphones. Verschillende westerse overheden, waaronder die van België en Nederland, verbieden het personeel om de Chinese app TikTok op werktelefoons en -computers te installeren.
    • Ze willen zo datalekken voorkomen. Gevreesd wordt dat de Volksrepubliek aan de Chinese bedrijven kan vragen om gevoelige gegevens te delen.
    • TikTok staat ook op de intussen befaamde lijst van techdiensten die vanaf het voorjaar van 2024 moeten voldoen aan de Digital Markets Act (DMA).

Reactie: Sommige analisten merken op dat de beursreactie op het nieuws uit China te heftig is.

  • “De Chinese ban treft minder dan 500.000 toestellen van de ruwweg 45 miljoen iPhones die de komende 12 maanden in het land zullen worden verkocht”, merkt Daniel Ives van de vermogensbeheerder Wedbush Securities op in een analyse, waarover het persagentschap Bloomberg bericht.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.