Markten reageren gematigd enthousiast op handelsakkoord tussen VS en China

Alle beursindexen kleurden groen en sommigen piekten op recordhoogten na het tekenen van het ‘fase 1-handelsakkoord’ tussen de VS en China. Toch spreken analisten van een matig enthousiasme omdat het verdrag kritieke pijnpunten niet aanpakt.

De breedste internationale beursindex van de Amerikaanse index-samensteller Morgan Stanley Capital International (MSCI) opende 0,04 procent hoger na woensdag al af te sluiten op een recordniveau. De Japanse Nikkei, de bekendste Aziatische index steeg met 0,14 procent. Australische aandelen openden 0,6 procent hoger dan gisteren.

Op Wall street sloot de S&P 500, de index waar de grootste Amerikaanse bedrijven genoteerd staan, gisteravond af op een record van 3.289,3 punten. Ook daar was de winst in procentpunten vrij klein, 0,19 procent, nadat de markt zich maandenlang opwaardeerde in de aanloop naar het handelsakkoord.

Zo valt de algemene teneur samen te vatten: de markten reageren positief, maar afwachtend. Dat sommige indexen records braken, heeft veel te maken met de ongeziene rally die de beurzen na het boerenjaar 2019 doorgezet hebben in het begin van januari.

Belangrijke kwesties ongemoeid gelaten

Het fase 1-akkoord moet de handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten doen bekoelen. Verschillende structurele economische besognes die tot het handelsconflict hebben geleid, zoals de intensieve staatssteun voor Chinese bedrijven, worden echter niet aangepakt. Dat wordt als oneerlijke concurrentie gezien in een vrijhandelssysteem.

Ook wordt getwijfeld of sommige bepalingen wel realistisch zijn, zoals de belofte van China om voor meer dan 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen en diensten te kopen de komende twee jaar.

Bovendien blijft het gros van de Amerikaanse importtarieven voorlopig van kracht. Amerikaanse onderhandelaars beweren dat die zaken worden behandeld in fase 2 van de onderhandelingen. Verschillende beursanalisten twijfelen echter of het ooit tot een substantiële deal komt, aangezien de standpunten van de VS en China zo fundamenteel verschillen.

Europese beurzen sloten gisteren af op ongeveer hetzelfde niveau als ze geopend waren, in afwachting van de tekst van het handelsakkoord. Die werd pas na 18 uur gepubliceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20