Markten verwachten dat de ECB het jaar zal afsluiten met een renteverlaging van 50 basispunten

Markten verwachten dat de ECB het jaar zal afsluiten met een renteverlaging van 50 basispunten
Christine Lagarde – Ting Shen/Bloomberg via Getty Images

De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) komen op 12 december voor de laatste keer dit jaar bijeen om het rentebeleid te bespreken. De markten verwachten dat ze de rente met 50 basispunten zullen verlagen, om zo de economische groei aan te zwengelen.

In het nieuws: Markten rekenen (momenteel) op renteknip van 50 basispunten in december.

  • De ECB heeft de voorbije jaren een verstrakkend geldbeleid gevoerd om de torenhoge inflatie te bestrijden. Intussen is de geldontwaarding al fors afgezwakt en nadert die de doelstelling van de monetaire instelling, zijnde 2 procent (op middellange termijn). Daardoor kon de centrale bank dit jaar de teugels wat laten vieren. Ze heeft sinds deze zomer de rente met 75 basispunten verlaagd, waardoor de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de ECB – nu 3,25 procent bedraagt.
    • De inflatie in de eurozone (op jaarbasis) kwam afgelopen maand uit op 2 procent. In oktober 2022 was dat nog 10,6 procent.
  • Het verstrakkende geldbeleid van de voorbije jaren eist weliswaar zijn tol. De economische groei in de eurozone staat onder druk. Ook de geopolitieke spanning, waaronder de oorlog in Oekraïne, wegen op de Europese economie. Daarom rekenen de markten op een renteknip van 50 basispunten.
    • De meest recente rondvraag van het onderzoeksbureau S&P Global bij zowat 5.000 ondernemingen bevestigt dat de europese economie de wind van voren krijgen. Daaruit blijkt dat de zogenaamde PMI-indicator, die peilt naar het vertrouwen van de aankoopdirecteurs, in november met 1,9 punten is gedaald tot 48,1 punten, het laagste peil in tien maanden. Het is overigens al de twintigste maand op rij dat de economische activiteit afneemt. Economen hadden een stabilisering van de indicator op 50 punten voorspeld.
      • Ter herinnering: Een score onder 50 punten wijst op een daling van de activiteit in de privésector.

“ECB moet het slechte PMI-cijfer serieus nemen”

Duiding: Volgens verschillende experts wijst het rapport van S&P Global erop dat er dringend moet worden ingegrepen.

  • “De ECB kan maar beter het slechte PMI-cijfer serieus nemen”, schrijft ING-econoom in een analyse. Volgens hem bestaat het risico dat de bestuursleden het activiteitscijfer mogelijk minder serieus zullen nemen, omdat de belangrijkste indicatoren afgelopen zijn gestegen. Zo is de inflatie tussen september en oktober opgelopen van 1,7 naar 2 procent.
    • “Het PMI-cijfer is een wake-upcall voor beleidsmakers in de eurozone dat de economie tekenen van zwakte blijft tonen”, klinkt het. “We verwachten dat de expansie in het vierde kwartaal stilvalt. Uiteindelijk moet ook de prijsdruk beperkt blijven met een afzwakkende vraag naar goederen en diensten. Dat zou de zorgen over een hardnekkig hoog blijvende inflatie moeten wegnemen.”
  • Volgens Cyrus de la Rubia, die als hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank meewerkte aan het PMI-rapport, kunnen de dingen niet slechter zijn.
    • “Het teleurstellende PMI-cijfer is geen verrassing gezien de politieke puinhoop in de grootste landen van de eurozone. Denk bijvoorbeeld aan de vervroegde verkiezingen in Duitsland”, luidt haar analyse. “Daar komt nog eens de verkiezingsoverwinning van Donald Trump bij. Het is duidelijk dat de Europese economie wordt geconfronteerd met uitdagingen.”

Euro onder druk

Ook dit: De verwachting dat de ECB de rente fors zal verlagen zet de euro onder druk.

  • Indien de centrale bank sneller schakelt dan haar Amerikaanse evenknie is het voor beleggers interessanter om te investeren in de VS vanwege de hogere rente. Daardoor stijgt de vraag naar dollars, wat de greenback een boost geeft ten opzichte van de euro.
  • Eerder vandaag was de koers van de euro gezakt tot 1,033 dollar, het laagste niveau sinds november 2022.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.