Een marktconform loon: wat betekent dat juist?

Bijna iedereen die voor een job solliciteert, leest in de vacature dat er een marktconform loon wordt aangeboden. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat dat juist betekent. “Marktconform valt dan ook moeilijk te definiëren”, zegt Iris Houtaar, senior director bij Robert Half, in een gesprek met Business AM.De details: Om te begrijpen wat marktconform voor jouw situatie betekent, moet je naar meerdere factoren kijken.

  • “Marktconform wordt in de eerste plaats bepaald door vraag en aanbod. Het is dan ook een dynamisch gegeven. Ook de recente indexering van de lonen heeft een impact op wat beschouwd wordt als een marktconform loon”, verduidelijkt Houtaar in The Morning Drive van Business AM.
  • “Voorts wordt de vergelijking gemaakt met het opleidingsniveau en ervaring van iemand de een soortgelijke functie uitoefent in een gelijkaardige sector om tot een marktconform loon te komen”, gaat ze verder.

Hoog loon of meer extralegale voordelen?

Verloningspakket: Een verloningspakket bestaat vaak meer dan uit uitsluitend een loon. Werkgevers bieden bijvoorbeeld ook maaltijdcheques of een bedrijfswagen aan. Maar wat is het voordeligst? Een hoger loon? Of meer extralegale voordelen?

  • “Dat is in grote mate afhankelijk van de werknemer zelf. Voor de ene persoon is een hoge brutovergoeding belangrijk, terwijl de andere de voorkeur geeft aan een flexibel verloningspakket”, aldus de senior director.
  • Opgelet: hou er rekening mee dat extralegale voordelen doorgaans niet geïndexeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijdcheques. Het maximumbedrag van dat extraatje – 8 euro per dag – is sinds 2016 al niet meer aangepast.

(as)

Meer