Markt gokt op totale implosie van fitness-hype Peloton

Peloton, de fitness-start-up die furore maakte met zijn geconnecteerde hometrainers, zit in een neerwaartse spiraal. Het pas sinds 26 september beursgenoteerde bedrijf kreeg klappen na controverse rond een reclamespotje. En nu blijkt dat shorters een nog veel grotere daling verwachten.

Peloton trok op 26 september onder grote belangstelling naar de technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf gold als een van de paradepaardjes van een nieuwe generatie bedrijven die een revolutie in fitness moest realiseren. Dat moest gebeuren met hoogtechnologische apparatuur die u thuis installeerde. Via een internetverbinding zou u dan allerhande trainingsprogramma’s kunnen volgen.

In het geval van Peloton ging het om een high-end fiets ter waarde van net geen 2.000 dollar. Al van bij het begin uitten waarnemers twijfels bij de waardering van een slordige 7,6 miljard dollar. Tijdschrift Forbes lijstte nog voor de beursgang een resem problemen op over de vooruitzichten van het bedrijf.

En toen schoot Peloton zich nog eens in eigen voet met een reclamespotje. Dat ontlokte een storm van protest. Heel wat mensen beschuldigden het bedrijf van seksisme omdat het spotje draaide rond het verhaal van een koppel waar de man zijn partner een Peloton-fiets cadeau deed.

https://www.youtube.com/watch?v=pShKu2icEYw

Het aandeel kreeg daarop een klap van meer dan 11 procent in de 6 dagen nadat de controverse losbarstte. Hoewel het stof intussen wat gaan liggen is, blijkt nu dat het einde nog niet in zicht is. Volgens cijfers van onderzoeksbureau S3 Partners werd er nooit zo veel op het aandeel geshort sinds de beursgang dan nu.

Shorters lenen aandelen van andere partijen en verkopen die dan meteen. Ze gaan ervan uit dat het aandeel verder zal dalen, en hopen de aandelen dan weer aan een lagere prijs in te kopen. Dat verschil is dan hun winst (al dan niet na aftrek van een vergoeding om de aandelen te lenen).

Maar 5 dollar per aandeel waard?

Wat blijkt? De totale waarde van de ‘shorts’ op het aandeel Peloton bedraagt nu al 975 miljoen dollar, een record. Dat is goed voor 80 procent voor het volume vrij verhandelbare aandelen van Peloton. Daar kan nog wat bijkomen: op 24 maart mogen ook de aandeelhouders van het eerste uur hun aandelen op de beurs verkopen. Dan eindigt de zogenaamde ‘lockup periode’ die doorgaans geldt bij een beursgang.

Hoe ver kan het aandeel, dat nu rond de 30 dollar per stuk noteert, dan nog zakken? Heel ver, als we enkele notoire pessimisten mogen geloven. Volgens Citron Research, het bedrijf van notoir ‘short seller’ Andrew Left, is Peloton maar 5 dollar per aandeel waard. Dat suggereert dat er nog een koersval van meer dan 80 procent zit aan te komen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.