Orange Belgium

Orange Belgium is een telecomspeler in – u raadt het nooit – België. Het ontstaan van de firma dateert van 1995, toen nog onder de naam ‘Mobistar’. De eigenaars op dat moment waren ‘France Télécom’ en ‘Telindus’ (nu in handen van Proximus). France Télécom kocht later het Britse ‘Orange’, om het als moederbedrijf voor al haar mobiele activiteiten te gebruiken.

Enkele (verplichte) herstructureringen later heet ‘Mobistar’ nu ‘Orange Belgium’ en is het in handen van de ‘Orange Group’. Naast de Belgische markt is Orange België ook actief in Luxemburg via de dochteronderneming ‘Orange Communications Luxembourg’.

Velen kennen Orange van de mobiele abonnementen, TV en internet. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen daarvoor bij het bedrijf terecht. Voor grotere bedrijven zijn er ook extra IT-diensten beschikbaar in de volgende categorieën:

  • ‘Internet of Things’ of ‘IoT’: data uit slimme apparaten ophalen en analyseren
  • Big Data: Steunend op de data uit het mobiele netwerk kunnen bedrijven hun activiteiten optimaliseren, met de hulp van Orange Belgium
  • Cybersecurity
  • Beveiligde netwerken voor thuiswerken

Voor al die diensten en producten heeft de telecomspeler verschillende ondersteunende dochterbedrijven.

Een andere manier waarop de onderneming extra inkomsten genereert is via ‘MVNO’s’ of ‘Mobile Virtual Network Operators’. Dat zijn bedrijven die onder een eigen merknaam telecomproducten aanbieden, maar de eigenlijke infrastructuur en platformen worden aangeleverd door Orange Belgium. Voorbeelden van zo’n partners zijn ‘Transatel’ en ‘edpnet’. Voor die bedrijven functioneert Orange eigenlijk als groothandelaar, vandaar de Engelse term ‘Wholesaling’.

Zoals vele telecomoperatoren is Orange België ook volop bezig met het ontwikkelen van een 5G netwerk, dat datasnelheid enorm moet verbeteren.

Verdienmodellen

  • Verkoop abonnementen en hardware
  • IT-Diensten
  • Wholesaling
Meer