McPhy Energy

Het Franse bedrijf ‘McPhy Energy’ is gespecialiseerd in infrastructuur voor de productie en distributie van waterstof. In de huidige energietransitie is het namelijk zoeken naar een efficiënte manier om groene energie op te slaan. Waterstof kan een oplossing bieden op dat vraagstuk. Met vijf sites in Frankrijk, Italië en Duitsland is McPhy een zuiver Europese speler in de sector.

Concreet zijn er twee soorten producten in het gamma van de onderneming: Elektrolyse-cellen en waterstofstations.

Een elektrolyse-cel zet elektriciteit om in waterstof. Hoewel er verschillende manieren zijn om dat te doen, werkt McPhy met ‘Alkalische Elektrolyse op hoge druk’. Een positieve en negatieve elektrode worden daarbij in een kaliumhydroxide-oplossing gebracht. Wanneer elektriciteit door de elektroden loopt, zal het water (H₂O) in de oplossing zich splitsen in waterstofgas (H₂) en zuurstofgas (O₂). Het waterstofgas belandt in een opslagtank, klaar voor gebruik. Op die manier kan je de elektriciteit van een groene energiebron zoals een windmolen opslaan. Elektrolyse biedt dus een oplossing voor een ‘teveel’ aan groene stroom op momenten met weinig verbruik.

De waterstofstations van het bedrijf kan je gemakkelijk vergelijken met een tankstation. Voertuigen met waterstof als energiebron kunnen aan een waterstofstation hun tank vullen. Een brandstofcel zet daarna de waterstof opnieuw om in elektriciteit voor de elektrische motor. Een voorbeeld van een bedrijf dat zo’n brandstofcellen maakt is ‘Plug Power’.

Zowel de elektrolysecellen als de waterstofstations zijn er in alle formaten bij McPhy. Het bedrijf levert zelfs maatgemaakte installaties aan klanten. Vaak zijn die klanten bedrijven, zoals Engie en Audi, die al beroep deden op McPhy in het verleden. Ook na de aankoop van de installaties kunnen de klanten nog terecht bij de firma voor allerlei diensten.

Op vlak van aandeelhouders zijn er twee significante organisaties met meer dan 5% van het aandelenkapitaal in handen. De eerste is het Franse energiebedrijf EDF, bijna volledig in handen van de Franse staat. EDF bezit ongeveer 14.08% van de aandelen bij McPhy. De tweede aandeelhouder is ‘Bpifrance’, een investeringsfonds in groene energiebedrijven. Het vehikel heeft een participatie van 5.97% en het behoort op haar beurt ook toe aan de Franse staat en de Franse depositokas 

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van waterstofinfrastructuur
  • Beheersdiensten voor waterstofinfrastructuur.
Meer