Materialise

Materialise is een Belgische onderneming die enorm gespecialiseerd is in de wereld van het 3D-printen. Sinds de oprichting in 1990 groeide de firma uit tot één van de top 10 grootste beursgenoteerde bedrijven in de sector.

De expertise en productiemogelijkheden zijn heel uitgebreid. Particulieren en bedrijven uit diverse sectoren kunnen terecht bij het bedrijf voor advies, software, 3D-prints en zelfs grootschalige productie met 3D-printingtechnologie. Grofweg kan je het bedrijf opsplitsen in 3 divisies:

  1. Software zoals ‘Magics’ moet klanten toestaan om van een digitaal model naar een fysiek 3D-product te gaan. Het automatiseert de omvorming van een model naar een printklare structuur (met ondersteuningspunten) en legt de link met de 3D-printer. Andere softwarepakketten zoals ‘Streamics’ helpen om printprocessen te optimaliseren. Denk daarbij aan producten met verschillende onderdelen, waarbij je met verschillende printers zo efficiënt mogelijk wil werken.
  • Manufacturing bevat alle diensten voor klanten die hun producten willen laten produceren door Materialise. Gaande van een bedrijf dat een prototype wenst, tot een klant die op grote schaal onderdelen laat produceren. Kleine bedrijven kunnen aankloppen voor software en printdiensten, wanneer klanten bij hen gepersonaliseerde items willen kopen. Ook consulting en opleiding zit verweven in de divisie. Je kan beroep doen op de expertise van consultants om te bepalen in welke mate je bedrijf voordeel kan doen met ‘Additive Manufacturing’: grootschalige productie via 3D-printing.
  • Medical verschilt van ‘Manufacturing’ aangezien er specifiekere vereisten zijn in de medische wereld op vlak van 3D-printen. De mogelijkheden zijn enorm veelzijdig. Zo kan Materialise anatomische modellen maken, ter voorbereiding van operaties, produceert het ook implantaten, bijvoorbeeld voor reconstructieve chirurgie en is er via een voetscan ook de mogelijkheid om steunzolen op maat te printen.

Verdienmodellen

  • Verkoop Software
  • 3D-printingdiensten en Additive Manufacturing
  • Consultingsdiensten
  • Aanbieden opleidingen
Meer