Lucid Motors

Lucid Motors is een Amerikaanse producent van elektrische wagens. Het bedrijf werd in 2021 naar de beurs gebracht via een overname door een ‘SPAC’. Zo’n SPAC of ‘Special Purpose Acquisition Company’ is in essentie een beursgenoteerd bedrijf dat als doel heeft een ander privaat bedrijf over te nemen. Bij de oprichting heeft een SPAC bijna uitsluitend cash in haar bezit, bestemd voor een overname. Eens de niet-beursgenoteerde firma is overgekocht door de SPAC, is het eindresultaat dat je via aandelen kan investeren in een voorheen onbereikbaar bedrijf.

Lucid Motors is niet zomaar een impulsieve poging om een graantje mee te pikken in de opkomende markt van elektrische voertuigen: het management is zeker competent. De CEO van Lucid, ‘Peter Rawlinson’, was ooit de hoofdingenieur bij Tesla voor het type ‘Model S’. Andere managers hebben ook een achtergrond bij bekende technologische bedrijven en autobouwers.

Momenteel bestaat het productgamma van Lucid uit één automodel: de ‘Lucid Air’. Met de Air mikt het bedrijf op klanten die zoeken naar een elektrische sedan binnen het luxesegment. Niet alleen comfort is belangrijk, maar ook de prestaties en het bereik. Zo heeft de ‘performance’-versie een vermogen van meer dan 1.000 PK. Om de populaire markt van de SUV’s te betreden, werkt Lucid ook aan ‘Project Gravity’. De elektrische terreinwagen zou rond 2024 van de band rollen.

Qua productie werkt de autofabrikant met een systeem van verticale integratie. Dat wil zeggen dat Lucid zo veel mogelijk haar auto-onderdelen zelf maakt. De productielijn bevindt zich in de Verenigde Staten, maar ook in Saoedi-Arabië is een productiesite in de maak. Interessant te vermelden is dat de regering van Saoedi-Arabië een bestelling voor 100.000 wagens plaatste bij de Amerikaanse onderneming, gespreid over 10 jaren.

Wil je als particulier een luxewagen van het merk kopen, dan kan dat waarschijnlijk binnenkort. De meeste wagens zijn al verkocht in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en Canada zet Lucid haar eerste stappen. Het plan is bovendien om ook uit te breiden naar Azië en het Midden-Oosten.

De verkoop van wagens is de hoofdbron van inkomsten voor het bedrijf. Er zijn ook plannen om in de toekomst licenties te verkopen aan andere autofabrikanten, voor het gebruik van de technologieën van Lucid. Zo zouden er meerdere inkomstenstromen ontstaan binnen de onderneming.

Meer