Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway is een internationale speler in de sector van maaltijdbezorging. In 2020 ontstond de onderneming door de fusie van het Nederlandse ‘Takeaway.com’ en het Deense ‘Just Eat’. Beide bedrijven werden opgericht in het begin van het millennium. Doorheen de tijd benutten ze ook de opportuniteiten van overnames in het buitenland om zo hun territorium te vergroten. Het resultaat is de grootste maaltijdbezorger buiten China.

In essentie levert Just Eat Takeaway of ‘JET’ een platform aan waarop horecazaken hun producten kunnen verkopen aan klanten. Klanten kunnen via de app hun bestelling doorgeven, die uiteindelijk thuis of op locatie wordt geleverd. De levering gebeurt in sommige gevallen door de horecazaak zelf, maar het kan ook dat koeriers van JET de levering afhandelen. Het verdienmodel van de onderneming bestaat hoofdzakelijk uit de commissie op verkopen via hun platform en de vergoedingen voor de levering via eigen koeriers. Recent begon het bedrijf ook met de bezorging van boodschappen.

In de 25 landen waar de firma actief is, zijn de gebruikte merknamen verschillend. Het gros van de landen is gelegen in Europa, met merknamen als: ‘Just Eat’, ‘Lieferando’, ‘Bistro’, ‘Takeaway’ en ‘Thuisbezorgd.nl’. Die laatste merknaam was de originele naam van ‘Takeaway.com’, opgericht door de CEO Jitse Groen.

Ook in het Amerikaanse continent zette JET voet aan wal. In de VS is er ‘Grubhub’ dat in 2021 in bezit kwam van de onderneming, maar nu alweer zou verkocht worden. In Canada heet het platform ‘SkipTheDishes’. In Zuid-Amerika is er een joint-venture met ‘iFood’ in Colombia en Brazilië, waar ook Prosus in investeert.

Tenslotte vind je de maaltijdbezorger ook nog in Israël, Australië en Nieuw-Zeeland.

Bij de grootste aandeelhouders behoort ook de CEO en oprichter van Takeaway.com Jitse Groen. Met iets meer dan 7% is hij de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

Verdienmodellen

  • Commissie op verkoop producten via platform
  • Levering van goederen tegen vergoeding
  • Verkoop merchandise en verpakkingen
Meer