Danone

Danone is een gevestigde waarde, wereldwijd. Het bedrijf werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Parijs. Als gevolg zit het ook in de Franse ‘CAC 40’ index. Tot 2009 stond het bedrijf bekend als ‘Groupe Danone’.

Danone is vandaag wereldwijd actief in verpakte voedingsmiddelen en dranken. Het bezit een zeer uitgebreide portefeuille, gericht op gezondheid en duurzaamheid. De onderneming deelt die portefeuille zelf op in 3 segmenten:

Essentiële zuivel- en plantaardige producten

Deze divisie was ooit het startpunt van de onderneming. De zuivelproducten, voornamelijk yoghurt, waren de eerste commerciële producten van Danone. Met de overname van ‘WhiteWave’ in 2017, kon de firma plantaardige producten en dranken toevoegen aan haar gamma. Met soja, kokosnoot, rijst, etc. wil ze een alternatief bieden aan consumenten met diverse dieetvoorkeuren. Het segment was goed voor 51% van de totale verkopen in 2021.

Een aantal bekende merknamen zijn: Danone, Activia, Alpro, Actimel en nog veel meer.

Gespecialiseerde Voeding

Met dit segment wil het bedrijf de voedingsnoden van specifieke doelgroepen aanspreken, zoals zwangere vrouwen, senioren en jonge kinderen. De groepen brengen namelijk specifieke vereisten met zich mee. Danone heeft daarnaast ook gespecialiseerde producten voor mensen met allergieën of kwetsbaarheden. Denk bij dat laatste aan groeiachterstand of ondervoeding.

Een kleine greep uit het assortiment van de bedrijfstak is: Aptamil, Nutrilon, Happy Family Organics en meer.

Water

Danone kan gezien worden als een marktleider op het gebied van flessenwater. Naast traditioneel mineraalwater produceert het ook natuurlijke vruchtenextracten, vruchtensap en vitaminewater.

De merken bestaan onder andere uit: Evian, Aqua, Mizone (China)…

Eigen verkoop en participaties

De distributie van de eigen producten verloopt via traditionele verkooppunten zoals supermarkten, maar bijvoorbeeld ook via ziekenhuizen en onlinekanalen.

Naast haar eigen gamma, heeft de grote voedingsonderneming ook participaties in andere bedrijven uit de sector. Zo heeft Danone aandelen in:

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van voedingsproducten
  • Participaties in andere voedingsbedrijven
Meer