Colruyt Group

Bij het horen van de naam Colruyt, zullen velen denken aan de gelijknamige, Belgische supermarktketen, maar er is meer dan alleen dat. Franz Colruyt richtte een zelfstandige activiteit op in 1928, die uitgroeide tot een bedrijf met heel wat verschillende merken. Vandaar dat we vandaag spreken over de Colruyt Group. De filosofie van de firma was vanaf het begin al om onnodige kosten te elimineren, wat vandaag nog steeds één van de kernwaarden is.

Colruyt groep is eigenaar van vele dochtermerken en participeert ook in bedrijven. Grofweg kan je de activiteiten opdelen in drie delen: detailhandel, groothandel en andere activiteiten. De grootste van de drie is de detailhandel met vele namen zoals Okay, Spar, Dreamland, ZEB, CRU en natuurlijk ook Colruyt. Ook de fietswinkel ‘Bike Republic’ en de fitnessketen ‘Jims’ behoren tot de portefeuille. De categorie groothandel en foodservices (via Solucious) neemt een veel kleiner deel in van de activiteiten, net als de ‘andere’ ondernemingen zoals DATS 24 (brandstoffen) en Symeta (print). Het voorgaande is slechts een deel van alle ondernemingen onder de groep en dan hebben we het nog niet over de participaties (zoals ‘Virya’ bijvoorbeeld, actief in offshore winmolenparken).

Opmerkelijk is ook het concept van ‘Colruyt Fine Food’: een afdeling van de groep die zelf producten verwerkt voor verkoop. Zo worden brood, vlees, wijn, koffie… Op industriële schaal ‘in-house’ verwerkt en verpakt door Colruyt.

Verdienmodellen

  • Detailhandel
  • Groothandel
  • Participaties in bedrijven
  • Productie en verkoop van energie
Meer