CFE Group

Het Belgische ‘CFE’ heeft enkele activiteiten waar het actief mee bezig is. Bij het ontstaan van de onderneming waren die activiteiten nog niet zo uitgebreid. In 1880 ontstond namelijk ‘CFE’ of ‘Compagnie Générale de Chemins de Fer Secondaires’, actief in de spoorwegsector.

De hedendaagse activiteiten van CFE zijn op te delen in drie grote delen.

  1. DEME’ is het bedrijf dat alle maritieme activiteiten omvat. Zo zijn er baggerwerken, maar ook milieu-, offshore- en infrastructuur-activiteiten.
  2. CFE Contracting’ omvat allerlei bouwactiviteiten. In de divisie zitten ongeveer een dozijn dochterbedrijven met verschillende specialiteiten. Van werfassistentie tot aanleggen van spoorwegen, de waaier is heel breed.
  3. BPI Real Estate’ houdt zich bezig met vastgoedontwikkeling in België, Luxemburg en Polen.

In de geschiedenis van de groep vind je heel wat hervormingen, fusies en overnames. Zo sloegen CFE en Ackermans & van Haaren in 1974 de handen in elkaar. De baggeractiviteiten van de twee zouden verenigd worden. Het is dan ook niet onbelangrijk om te vermelden dat Ackermans & van Haaren de meerderheidsaandeelhouder is van CFE. Dat gebeurde door een aandelenruil in 2014. In ruil voor een groot aandelenpakket in DEME (toen nog in bezit van A. & v H.), kreeg Ackermans & van Haaren de meerderheid van de aandelen CFE in handen.

Verdienmodellen

  • Maritieme constructie
  • Aannemersactiviteiten
  • Vastgoedontwikkeling
Meer