Mark Zuckerberg koopt Hawaïaans eiland op, lokale bevolking woedend over ‘kolonisatie’

Facebook-CEO Mark Zuckerberg en echtgenote Priscilla Chan kochten eind april 242 hectare grond aan op het Hawaïaanse eiland Kauai. Daarmee verdubbelden ze bijna hun vastgoed op het eiland. De lokale bewoners, die eerder al problemen hadden met Zuckerberg op het eiland, zijn woest. ‘Neokolonialisme’, klinkt het.

Op 19 maart kochten Zuckerberg en Chan drie percelen op het Hawaïaanse eiland Kauai. De grond is ongeveer 242 hectare groot en bevat het strand Larsen’s Beach. Het strand blijft wel toegankelijk voor het publiek, omdat de Facebook-CEO de straat die naar het strandje leidt niet kon opkopen. Het prijskaartje bedraagt zo’n 53 miljoen dollar. Een peulschil voor de Amerikaan die zo’n 117,8 miljard dollar waard is.

Het paar kocht het land over van de non-profitorganisatie Waioli Corporation, een groep die de historische sites op het land zou moeten bewaken. Waioli werd in de vroege 19e eeuw opgericht door het geslacht Wilcox, een familie van missionarissen.

Het gebied dat Zuckerberg heeft gekocht bevat ook de ‘Lepeuli ahupua’a’, een prachtig stuk grond met een stuk koraalrif en een rijke fauna en flora die onderdeel zijn van een historische collectie in een gebied dat eeuwenlang een natuurreservaat was.

‘We weten dat dit land in goede handen is bij Mark en Priscilla. Ze zullen verantwoordelijke beheerders van ‘Lepeuli’ zijn’, aldus een persbericht van Waioli.

Lokale bevolking moet verkassen

Daar gaat de lokale bevolking op Kauai niet mee akkoord. Die noemen de koopwoede van Zuckerberg op het eiland ‘neokolonialisme’.

In 2015 kocht Zuckerberg al eens zo’n 283 hectare aan op het eiland. Er woonden echter nog verschillende families op die grond. Die bewoners zijn ‘kamaaina’, ofwel Hawaïaanse afstammelingen van de originele bewoners van het eiland. Ze hebben meestal geen documentatie om hun woonst op het eiland te staven, al wonen ze er al heel hun leven.

Zuckerberg klaagde de bewoners op zijn nieuw stuk grond toen aan en dwong hen om te verhuizen en hun grond te verkopen. Toen de lokale krant van het eiland hierover berichtte, liet Zuckerberg de zaken prompt vallen. Volgens lokale activisten zette Zuckerberg de legale aanval echter verder via een schaduwbedrijf dat hij liet leiden door de lokale professor Carlos Andrade. Zuckerberg ontkent alle banden met Andrade.

‘Hou de kolonisatie van Kauai door Mark Zuckerberg tegen’

Een woordvoerder van Facebook vertelde Newsweek in 2017 dat Zuckerberg ‘geen enkele Hawaïaan van het eiland heeft gedwongen’. Toch is de lokale bevolking woedend. Vorige zomer werd er nog een petitie tegen de Facebook-CEO gestart op change.org. ‘Hou de kolonisatie van Kauai door Mark Zuckerberg tegen’, was de strijdkreet.

‘Dit is het gezicht van neokolonialisme’, zei Kapua Sproat, een professor aan de University of Hawaï, in 2017 tegen The Guardian. Zuckerberg en Chan houden ondertussen vol dat ze de natuur van het eiland in ere zullen houden en de lokale bevolking niet treiteren.

Lees ook: Krijgen de grote Amerikaanse nieuwsmedia smeergeld van Facebook?

(evb)

Meer