Mandaat Kris Peeters (cd&v) bij Europese Investeringsbank niet verlengd

Mandaat Kris Peeters (cd&v) bij Europese Investeringsbank niet verlengd
Kris Peeters, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank – KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images

Kris Peeters (cd&v) zal eind 2023 zijn zitje als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank moeten afstaan aan een Nederlander. Dat maakte De Tijd bekend. Peeters lobbyde zelf om zijn mandaat met nog zes maanden te verlengen, maar tevergeefs.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese investeringsbank is een combinatie van een Europese instelling en een niet-commerciële bank. Ze staat bekend als ‘de klimaatbank’, omdat de EIB veel investeert in infrastructuur en steunmaatregelen om Europa te helpen om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

De essentie: Peeters zit nog maar drie jaar op post in Luxemburg, en Nederland wil niet dat hij nog zes maanden blijft zitten.

  • Het uitvoerend orgaan van de EIB bestaat uit een voorzitter, vandaag Werner Hoyer, en zeven vice’s, die een mandaat van zes jaar krijgen. De Benelux leveren samen één van hen, maar in de praktijk beslissen België en Nederland om afwisselend iemand te sturen. Begin 2021 kreeg toenmalig Europees Parlementslid Kris Peeters die kans. Zijn mandaat loopt maar tot eind dit jaar: in 2018 moest de nieuwe vice-voorzitter plaats vatten op zijn stoeltje, maar door de val van de regering-Michel en aanslepende regeringsonderhandelingen werd al die tijd geen nieuwe vice verkozen.
  • Toen de postjes moesten worden verdeeld voor de Vivaldi-regering, zag cd&v-voorzitter Joachim Coens zijn kans schoon om het vice-voorzitterschap van de EIB op te eisen. Enter Kris Peeters, die uiteindelijk begin 2021 van start ging. Nu, drie jaar later, loopt zijn mandaat terug af. Peeters zelf zou maar al te graag langer aanblijven, en vanuit België vertrok ook de officiële vraag naar Nederland om zijn mandaag met een half jaar te verlengen.

De argumenten: Een verlenging van zes maanden, zodat Peeters’ vicevoorzitterschap zou overlappen met het Belgische EU-voorzitterschap.

  • Als argument werd het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, in de eerste helft van 2024, naar voor gebracht. Dan zal België verantwoordelijk zijn om minister- en expertenvergaderingen binnen de Europese context te leiden. “Wanneer wij het voorzitterschap hebben van de Europese Unie is het zeer goed om een Belgische vicepresident te hebben die nauw kan samenwerken met het voorzitterschap van België”, vertelde Peeters zelf nog in april aan Business AM. De Tijd voert nu aan dat de EIB geen enkele rol speelt in dat Europees verhaal.
  • Geen goed argument dus voor Nederland, dat de verlenging van het mandaat weigert. Tegelijk is Den Haag allerminst tevreden met het lange aanslepen van de Belgische benoeming van de vicevoorzitter: door het lege zitje tussen 2018 en 2021 werden projecten in de Benelux, die rekenden op geld van de EIB, achteruit geschoven.
  • Exit voor de zestigjarige Peeters dus nu, die op zoek mag naar een andere job. Of die in de Belgische nationale politiek ligt, is allerminst zeker: “Zeg nooit nooit, maar ik ben een goeie drie jaar geleden uit de politiek gestapt. Ik denk dat men niet op mij zit te wachten. Ik zal altijd proberen een bijdrage te leveren voor het algemeen goed, maar ik ga ervan uit dat dat niet met een politiek mandaat zal gebeuren”, zo liet hij nog weten aan Business AM.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.