Manchester United zakt weg omdat club maar niet verkocht raakt

Manchester United zakt weg omdat club maar niet verkocht raakt
Supporters van Man United dringen aan op een snelle verkoop van de club (foto 7 oktober) – Getty Images

Bijna een jaar nadat de onpopulaire zakenfamilie Glazer de Engelse club Manchester United te koop zette, is er van een deal nog altijd geen sprake. Tot grote ergernis van de supporters, die met lede ogen aanzien hoe stadsrivaal Manchester City zowel sportief als qua infrastructuur een voorsprong uitbouwt.

Waarom is dit belangrijk?

Manchester United behoort, ondanks de beperkte sportieve successen van de voorbije jaren, nog steeds tot de drie waardevolste clubs ter wereld, zo bevestigen verscheidene ranglijsten. Maar door de onzekerheid aan de top blijven grote investeringen uit, wat supporters doen vrezen voor een vrije val.

In het nieuws: nieuwe manoeuvres in de overnamesaga rond Man United.

  • Qatar zou afhaken als kandidaat-koper, meldt onder meer de BBC. Sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, een telg van de heersende familie Al Thani in Qatar, zou eerder dit jaar een bod van omgerekend bijna 6 miljard euro hebben ingediend bij de Glazers, maar het komt maar niet tot een deal. Qatar wil niet hoger gaan en zou volgens Engelse media zelfs helemaal uit het verkoopproces zijn gestapt.
  • Dat opent de deur voor die andere bieder, Ineos-voorzitter Jim Ratcliffe, maar die is slechts bereid een kwart van de club over te nemen. Hij zou bereid zijn ruim 1,4 miljard euro neer te leggen voor dat belang van 25 procent.
  • Beide biedingen waarderen de club dus in de buurt van 5,5 à 6 miljard euro, of bijna het dubbele van wat de beurs zegt. Man United heeft immers een notering in New York, waarbij beleggers de waarde van de club momenteel op 3,1 miljard euro inschatten.
  • Er ligt dus geen scenario meer op tafel waarbij de verguisde familie Glazer de controle over de club meteen overdraagt. Al wordt er wel gespeculeerd over een stapsgewijze overname door Ratcliffe, die per direct de sportieve koers zou kunnen bepalen en zijn financiële belang dan in de komende jaren zou optrekken.
Jim Ratcliffe – VALERY HACHE/AFP via Getty Images

Glazers nog niet “out”

Uitgezoomd: De Glazer-familie, die ook eigenaar is van de NFL’s Tampa Bay Buccaneers, kocht Manchester United in 2005, toen nog voor een bedrag ruim onder 1 miljard euro. Maar hun relatie met de supporters is al jaren verzuurd.

  • De Glazers worden verweten de club vooral als geldmachine te zien, waarbij geteerd wordt op de historische merkwaarde van de Engelse recordkampioen. De club heeft naar schatting 650 miljoen supporters wereldwijd.
  • Door het verkoopproces blijft de renovatie van Old Trafford, het legendarische stadion van Man United, uit, terwijl rivaal Manchester City wel over een modern stadion beschikt en de Spaanse grootheden Real Madrid en FC Barcelona wel hun stadion een facelift geven.
  • Ook sportief brokkelt het af. Voetbalanalisten zien het barslechte transferbeleid als een grote reden voor de neergang. Man United is met twintig titels de recordkampioen in Engeland, maar de laatste titel dateert wel al van tien jaar geleden. Sindsdien won stadsgenoot Man City zes keer de titel.
  • Manchester United, dat zich ooit de beste voetbalclub ter wereld noemde, is dus niet eens meer de beste club van zijn stad. De grote vrees bij supporters is dat de club verder wegzakt richting middenmoot, als de overnameperikelen blijven aanslepen.
Supportersprotest in mei van dit jaar – Getty Images

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.