Man houdt van slimme vrouw, maar niet als partner

Mannen zien een slimme vrouw snel als een bedreiging. Dat blijkt uit een studie van psychologen aan de University of Buffalo, de California Lutheran University en de University of Texas. Volgens de Amerikaanse onderzoekers zouden mannen zich tegenover intelligente vrouwen ook afstandelijker opstellen.

In een eerste experiment vroegen de Amerikaanse psychologen aan 105 mannen om aan een mogelijke vrouwelijke partner een waardering in de vorm van een cijferscore te geven.

De mannen kregen informatie over de testresultaten van de vrouwen op het gebied van intelligentie, rekenkunde en taalvaardigheid. “De mannen toonden duidelijk meer interesse in vrouwen die intelligenter waren dan henzelf,” stelden de onderzoekers vast.

Man stelt zich tegenover een slimme vrouw afstandelijk op

Vervolgens werd ook een echte ontmoeting met de betrokken vrouwen geregeld. De psychologen merkten tijdens de observaties echter op dat mannen zich tegenover een verstandelijk superieure vrouw veel afstandelijker opstelden dan tegenover een seksegenote die op het gebied van intelligentie minder hoge scores had laten registreren.

Onder meer deden de mannen bij intelligente vrouwen weinig moeite om contactinformatie uit te wisselen of een date te kunnen regelen. Het fenomeen moet volgens de wetenschappers mogelijk worden verklaard door het feit dat mannen in de fysieke aanwezigheid van een intelligente vrouw een bedreiging voor hun masculiniteit zien.

Andere wetenschappers zijn het met die conclusie echter niet eens. David Bainbridge, een bioloog van de universiteit van Cambridge, wijst erop dat tal van andere studies hebben aangetoond dat mannen eerst en vooral op zoek zijn naar een intelligente partner. “De intelligentie wordt door de mannen bestempeld als een bewijs dat de vrouw goed kinderen zal kunnen opvoeden en zelf ook goed is opgevoed,” merkt Bainbridge op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20