Maleisië profiteert van handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China

De techbedrijven van Maleisië halen voordeel uit de Amerikaanse handelsoorlog met China. De Maleisische stad Penang, die vroeger de ‘Silicon Valley van het Oosten’ werd genoemd, beleeft een renaissance.

De verkoop van Hotayi Electronic, gevestigd in Penang, is fors aan het pieken. Als de trend zich voortzet, zal het elektronicabedrijf dit jaar 40 procent groeien. Het bedrijf is een nieuwe fabriek aan het bouwen, goed voor een investering van 216 miljoen euro.

Hotayi is niet het enige bedrijf in Penang dat de laatste maanden goed boert. Zo zijn ook sensorfabrikant Globetronics Technoloy en automatisatiespecialist Pentamaster hun productiecapaciteit aan het uitbreiden. Het marktaandeel voor de sensoren van Globetronics steeg met 10 procent. Andere bedrijven in Penang verwachten dat ze volgend jaar een sprong zullen maken.

‘Silicon Valley van het Oosten’

In de jaren ’70 kwam Penang onder de aandacht toen Intel er zijn eerste internationale productiefabriek neerzette. Andere grote bedrijven volgden, zoals Broadcom, Dell en Motorolla. De Maleisische stad werd getipt als het ‘Silicon Valley van het Oosten’.

Maar in 2005 begon het tij te keren toen technologiereus Intel een groot deel van zijn productie naar Chengdu in China verhuisde. Een heel aantal bedrijven volgde. De lagere arbeidskosten lokten investeringen naar China, zo stelt Lee Hung Lung, oprichter van Hotayi, aan Reuters.

Importtarieven omzeilen

Maar door de handelsoorlog tussen de VS en China, kijken weer meer Amerikaanse bedrijven naar Maleisië. Ze willen de hoge importtarieven voor producten die uit China komen, omzeilen.

Daarom zijn de buitenlandse investeringen in Penang dit jaar gestegen tot zo’n 2 miljard dollar, 11 keer meer dan vorig jaar. De export van elektronica volgde met een stijging van 0,7 procent vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Lees ook:

China zet deur weer op kier voor handelsakkoord met VS

‘Europese Unie slecht gewapend om China en VS aan te kunnen’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20