Malawi-boeren maken van overrijpe bananen winstgevende bananenwijn


Key takeaways

  • Kleinschalige boeren in Malawi gebruiken overrijpe bananen om er een winstgevende bananenwijn van te maken.
  • Het eenvoudige proces bestaat uit het schillen en snijden van overrijpe bananen, het mengen met suiker, gist, rozijnen, water en het bedekken met citroenen.
  • Bananenwijn heeft aan populariteit gewonnen onder producenten en consumenten, wordt verkocht voor 3 dollar en wekt interesse in uitbreiding en export.

Kleinschalige boeren in Malawi hebben een winstgevende manier ontdekt om overrijpe bananen te gebruiken: bananenwijn. Geconfronteerd met verzengende temperaturen en een stijgend waterpeil door de toegenomen regenval, hadden de boeren in het district Karonga moeite om hun bananenoogst te bewaren. De Twitule Coöperatieve Groep pakte deze uitdaging aan door een wijnproductieproces op te zetten in hun achtertuinen.

Het eenvoudige proces bestaat uit het schillen en snijden van overrijpe bananen, het mengen met suiker, gist, rozijnen en water en het bedekken met citroenen. Na enkele weken gisting verandert de resulterende vloeistof in een krachtige, aromatische wijn met 13 procent alcohol.

Grote vraag en uitbreiding

Bananenwijn heeft aan populariteit gewonnen bij zowel producenten als consumenten. Lokale markten worden overspoeld met flessen van de zoete, fruitige drank, die verkocht worden voor 3 dollar. De boeren hebben een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Sommigen hebben huizen gebouwd, vee aangeschaft en hun dieet verbeterd.

De Twitule Coöperatieve Groep heeft als doel om hun productiecapaciteit uit te breiden en uiteindelijk een fabriek op te zetten. Ze proberen ook goedkeuring te krijgen van het Malawi Bureau of Standards om hun bananenwijn te exporteren, wat de nieuwsgierigheid van potentiële kopers wekt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.