Magnette en De Wever krijgen er een week bij van de koning

Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) krijgen van koning Filip nog een week extra de tijd om hun preformatieopdracht verder af te werken. De twee brachten vrijdag voor het eerst in tien dagen verslag uit over de federale regeringsvorming.

Net voor 21 juli kregen de twee keizers, Paul Magnette en Bart De Wever, de opdracht van koning Filip om in preformatie te gaan. Sindsdien is het koffiedik kijken hoe de onderhandelingen verlopen. De Wever en Magnette hielden de lippen op elkaar, niet noodzakelijk een slecht teken.

Maar het is geen evidentie om een federale regering te vormen. Gisteren gooide liberaal kopstuk Georges-Louis Bouchez (MR) nog een steen in de kikkerpoel door een wensennota. Die lijkt intussen op een rechtstreekse aanval naar de N-VA, die veel economische toegevingen zou doen om met de PS toch nog een regering te vormen. Want, na deze poging tot regeringsvormen lonkt het doembeeld van vervroegde verkiezingen.

Maar de MR heeft geen federale regering nodig, integendeel. Zolang die regering niet op poten staat, blijft hun eigen Sophie Wilmès kapitein.

Volgens onze Wetstraat-journalist Wouter Verschelden valt het document van Bouchez op een koude steen. Na de reeds lange geschiedenis van deze formatie komt de nota van de MR-voorzitter wel erg laat. Of het vertrouwen bij N-VA en PS dermate geschaad is dat verder praten onmogelijk is, moet nog blijken.

De Wever en Magnette keren op 8 augustus terug bij de koning.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20