Mag België nu meedoen met het ambitieuze defensieproject SCAF of niet? CEO Eric Trappier, die de SCAF ontwikkelt, is alvast misnoegd over de houding van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
- Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verraste eind november toch wat, toen ze aangekondigde dat dit land volledig zal toetreden tot het SCAF-programma vanaf juni 2025.
- Dat ‘SCAF’, oftewel “Système de combat aérien du futur“, is een van de meest ambitieuze defensieprojecten in Europa. Het gaat om de ontwikkeling van een reeks onderling verbonden luchtwapensystemen, mét een nieuw gevechtsvliegtuig en software die gemeenschappelijk is voor alle EU-vliegtuigen. Oorspronkelijk werd het project geleid door Frankrijk, Duitsland en Spanje. Maar dit jaar is het opengesteld voor andere landen, aanvankelijk als waarnemers.
- In juni al kondigde Dedonder aan dat België een waarnemersrol zou grijpen, wat toen al verbazing en irritatie wekte, omdat het onderwerp niet echt op het politieke toneel was gebracht. En zeker ook omdat België eigenlijk nog maar net F-35’s aan het krijgen is, de nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen via Lockheed Martin. Uitgerekend die toestellen gaat premier De Croo volgende week feestelijk inhuldigen, in de VS.
- Nu gooit Eric Trappier, de CEO van Dassault Aviation, die de ‘SCAF’ ontwikkelt, koud water op die aankondiging van Dedonder. “Men kan niet plots zichzelf tot partnerland uitroepen. Het statuut van waarnemer is het enige wat beslist is. Ik weet natuurlijk wel dat België zo snel mogelijk haar industrie aan het werk wil zetten”, zo sneerde die.
- Eerder al was Trappier zwaar misnoegd over de Belgische keuze voor Lockheed Martin. Op vorige toenaderingen van Dedonder antwoordde hij al koud: “Ik zie niet in waarom ik vandaag werk aan de Belgen zou geven.”
- Via Opex News deed hij er nog een schepje bovenop, naar aanleiding van Dedonders verklaring: “We organiseren SCAF niet om werk te geven aan de industrie, maar omdat onze strijdkrachten er behoefte aan hebben en we erop rekenen dat onze landen de toestellen ook effectief gaan kopen. Kunnen we erop rekenen dat de Belgen op een dag ooit niet-Amerikaanse toestellen gaan kopen? Ik heb nog nooit een deftig antwoord gehad van de Belgen op die vraag. De laatste dertig jaar hebben ze dat niet gedaan.”