Maduro wint de verkiezingen in Venezuela, terwijl de bevolking armer is dan ooit

Nicolas Maduro blijft ook na de verkiezingen van gisteren president van Venezuela. Hij zou het zelfs overtuigend gehaald hebben van zijn enige echte concurrent Henri Falcon. De oppositie legt de resultaten echter naast zich neer, en ook de Verenigde Staten en de Europese Unie noemen de verkiezingen “een belediging voor de democratie”. Venezuela wordt met de dag armer, dus waarom zou de bevolking zo achter z’n president blijven staan?

Tijdens de eerste termijn van Nicolas Maduro, die sinds 2013 president is, ging het van kwaad naar erger in Venezuela. Het land verkeert in een politieke en humanitaire crisis. Vreemd dat hij dan overtuigend door z’n volk herkozen zou zijn. De oppositie boycot de resultaten. Slechts 46,1 procent van de Venezolanen heeft z’n stem uitgebracht. Daarvan zou volgens de laatste resultaten ongeveer 67,7 procent voor Maduro gekozen hebben. Z’n enige concurrent, Henri Falcon, nog een voormalige bondgenoot van Hugo Chavez, behaalde amper 21 procent van de stemmen.

10 euro per stem

De 56-jarige Falcon weigerde zich dan ook neer te leggen bij de resultaten. “Voor ons zijn er geen verkiezingen geweest. Nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd in Venezuela”, zei hij. Intussen doen verhalen de ronde over hoe Maduro de kiezers voor zich heeft gewonnen. Zo zouden aan heel wat stemkantoren tentjes hebben gestaan waar ze 10 euro kregen toegestopt als ze gaan stemmen waren. In het huidige Venezuela is dat veel geld.

Nog zouden er opvallend veel aanhangers van Maduro in de stembureaus aanwezig geweest zijn. Hier en daar zijn de uren om te gaan stemmen verlengd. En er zouden ook bijzitters uitgesloten zijn. Allemaal trucjes die de verkiezingen volgens de oppositie ongeldig maken. Zij eisen dan ook dat alles wordt overgedaan.

Hongersnood

Het valt ook moeilijk te geloven dat de bevolking van Venezuela uit eigen beweging achter Maduro zou blijven staan. De NOS bracht vorige week nog de getuigenis van een moeder die een ondervoed zoontje van drie jaar heeft en niet genoeg middelen heeft om hem eten te geven. “We zijn altijd arm geweest, maar honger hadden we niet”, zo vat ze de situatie samen. Toch heeft Maduro ook dat in zijn voordeel gekeerd. Zo zou hij volgens de oppositie mensen betere prijzen beloofd hebben indien ze kwamen stemmen met de kaart waarmee ze voedsel kopen.

Hoe dan ook zou Maduro door deze verkiezingen tot 2025 president van Venezuela blijven. Tenzij de druk te groot wordt, want ook uit de internationale gemeenschap komen verontwaardigde reacties. De Verenigde Staten lieten in een tweet weten dat ze de verkiezingen een belediging voor de democratie vinden. En ook de Europese Unie dreigt met nieuwe maatregelen na de ondemocratische verkiezingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.