Met de moed der wanhoop ontbindt Emmanuel Macron het Franse Parlement, de markten reageren fel

In heel Europa werd er naar de stembus getrokken voor de Europese verkiezingen. Wat voor Frankrijk voorspeld was, bleek uit te komen: een overwinning van het extreemrechtse Rassemblement National (RN). De Franse president Emmanuel Macron, van het liberale Renaissance, nam daarop een drastisch besluit. Hij ontbond het Franse parlement. Er komen verkiezingen.

Waarom is dit belangrijk?

De Franse economie is toonaangevend voor Europa. Door deze politieke zet van Macron, die behoorlijk kan mislopen, zijn de Franse markten serieus in paniek geslagen.

In het nieuws: Macron zet alles op alles om een verder succesverhaal van het RN van Marine Le Pen te voorkomen.

  • Het RN, dankzij de jonge charismatische de lijsttrekker Jordan Bardella, won de Europese verkiezingen. Met meer dan 30 procent werd het RN dubbel zo groot als de partij van Macron. Bardella hamerde vooral op strengere migratiewetten, een thema dat de Fransen aansprak.
  • Macron nam daarop een serieuze gok. Hij wil bewijzen dat dit geen trend is en besloot direct het parlement te ontbinden. Er komen nieuwe verkiezingen, die op 30 juni en 7 juli moeten doorgaan.
    • “De boodschap is duidelijk: dit is geen goed resultaat voor de partijen die Europa verdedigen“, zo sprak Macron de bevolking toe. Hij gokt erop dat zijn partij straks toch weer de grootste wordt. Als dat niet zo is en RN opnieuw wint, dan heeft Macron geen andere keus dan iemand van die partij tot eerste minister te benoemen.
    • Het is een moment waar Le Pen al een tijdje op wacht. Ze zegt ook dat haar partij klaar is om te leiden: “Wij zijn er klaar voor om de macht uit te oefenen als de Fransen ons hun vertrouwen geven”.
  • Macron is niet bevreesd van een politieke gok meer of minder. Zo benoemde hij onlangs nog een nieuwe eerste minister, Gabriel Attal. De Europese verkiezingen in Frankrijk gingen bovendien niet echt over Europa. Het was vooral een meting, pro of contra Macron. Zo nam Attal het in debat tegen Bardella op voor Macron, terwijl hij zelf geen lijsttrekker was.

Slechte dag voor de Franse economie

Gevolgd: De Franse markten krijgen het op hun heupen van Macrons hoog spel.

  • De verschillende Franse bankaandelen op de toonaangevende CAC 40-index vielen naar beneden, waardoor de hele index naar omlaag ging. Rond de middag was de CAC 40 met 1,8 procent gezakt.
  • Vooral de aandelen van BNP Paribas en Société Générale doken naar beneden. Zij verloren respectievelijk bijna 5 en 7,5 procent.
  • De staatsleningen zagen hun rente dan weer toenemen. Het rendement op de Franse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar steeg tot 3,15 procent.
  • Ratingbureau S&P had vorige maand de kredietwaardigheid van Frankrijk al verlaagd, omdat het Franse begrotingstekort volgens het bureau tot 2027 boven de 3 procent van het bbp zou blijven. Alle Europese landen worden aangemaand om het begrotingstekort zo snel mogelijk onder die 3 procent-grens te krijgen.
  • De euro verloor prompt ook waarde na de aankondiging van Macron, en zakte naar het laagste niveau dit jaar ten opzichte van zowel de dollar als de Britse pond.

Gok van Macron op lange termijn

Om te volgen: Wat zijn de gevolgen van de schaakzet van Macron?

  • Macrons zet speelt ook in op de lange termijn. De vraag is niet alleen wat het RN kan klaarspelen in de vervroegde verkiezingen die Macron heeft afgekondigd, maar of Le Pen in staat is om haar winning streak vol te houden tot 2027, wanneer er presidentsverkiezingen komen.
  • Macron kan dan niet meer opkomen, hij is aan zijn tweede en laatste termijn bezig. Het plan van Macron kan ook als gevolg hebben dat de partij van Le Pen effectief de macht krijgt, maar zich kapot regeert. Tegen 2027 kan dan alle wind uit de zeilen van het RN genomen zijn, wat een nieuwe linkse of centrumkandidaat de mogelijkheid biedt om in het electorale gat te springen.
  • Wat de markten betreft, wordt het afwachten tot na de verkiezingen. Een extreemrechts parlement, dat tegen veel Europese samenwerking is, kan de handelsrelaties binnen de EU en daarbuiten onder druk zetten.
Meer