Macron had een bijzondere reden om zo ver van Poetin te zitten

Het was een frapant beeld deze week: Frans president Emmanuel Macron die aan een ellenlange tafel mijlenver tegenover Russisch president Poetin zat. Was het een manier om Macron te vernederen of is Poetin gewoon enorm beducht voor het coronavirus? Blijkbaar lagen andere opmerkzame motieven aan de basis van het bizarre tafereel.

Presidentiële DNA beveiligen

Maandag trok Macron richting Moskou om er met zijn Russische tegenhanger de crisis tussen Rusland en Oekraïne te bespreken. Voor hij oog in oog mocht staan met Poetin, vroeg het Kremlin hem een Russische coronatest af te nemen. Op het eerste zicht lijkt dat een logisch verzoek. Door het vele ‘handjesschudden’ komen staatshoofden en regeringsleiders namelijk regelmatig in aanraking met het virus.

Het verzoek deed echter alarmbellen afgaan bij de veiligheidsdiensten van de Franse president. Macron weigerde de coronatest, om te vermijden dat het Kremlin zo over een staal van Macrons DNA zou beschikken. Dat melden bronnen dicht bij de president aan persagentschap Reuters.

Macron stond namelijk voor de keuze: ofwel de Russische test afnemen en gezellig dicht bij Poetin kunnen zetelen, of weigeren en de afstand moeten bewaren. “We wisten zeer goed dat we hierdoor geen handdruk zouden krijgen en aan de lange tafel moesten zitten”, zegt een van de bronnen aan Reuters. “Maar we konden niet accepteren dat ze de president zijn DNA in handen zouden krijgen.”

Macron zou echter wel een PCR-test afgenomen hebben voor zijn vertrek in Frankrijk en liet vervolgens door een van zijn eigen artsen een antigeentest uitvoeren. Russische artsen mochten echter niet in de buurt van de presidentiële neus komen.

Poetin, de intimiderende onderhandelaar

Meteen na de meeting tussen de twee begonnen allerlei experten te speculeren over de symboliek achter die afstand. Poetin zou met de lange tafel duidelijk willen maken dat hij letterlijk afstand houdt van het Westen, zo werd gesteld. Poetin staat er inderdaad om gekend een bikkelharde onderhandelaar te zijn, die niet terugdeinst van non-verbale spelletjes om zijn tegenstanders van de kaart te brengen.

In 2007 liet hij zijn labrador Koney de zaal binnenkomen terwijl hij op de foto ging met Duits bondskanselier Angela Merkel, goed wetende dat Merkel een doodsangst heeft voor honden. Een ander memorabel moment was toen Frans president Nicolas Sarkozy datzelfde jaar volledig verward de pers toesprak na zijn ontmoeting met Poetin. Journalisten dachten eerst dat Sarkozy – die geheelonthouder is – dronken was.

De foto’s van Macron en Poetin aan de vier meter lange tafel zorgden wereldwijd voor hilariteit. Op het internet verschenen tal van bewerkte beelden en grapjes die beklemtoonden hoe belachelijk groot de afstand tussen de twee was. Zo fotoshopten grappenmakers het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen tussen de twee. Iemand anders bewerkte een video waarop Macron met een megafoon zijn boodschap duidelijk moet maken aan Poetin.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20