Maandelijkse trein Europarlement naar Straatsburg maakt omwegje via Disneyland

Maandelijkse trein Europarlement naar Straatsburg maakt omwegje via Disneyland
BERTRAND GUAY/AFP via Getty Images

Hilariteit alom, onder de Europese Parlementsleden. Elke maand legt de EU een trein in om hen vanuit Brussel naar het Franse Straatsburg te voeren, en terug. Alleen, deze keer maakte de trein een eerder onverwachte tussenstop: in Disneyland.

In het nieuws: The Walt Disney Company viert zijn honderdjarige verjaardag. Speciaal daarvoor legde het Europees parlement een tripje in naar Marne-la-Vallée, naar Disneyland Parijs.

  • Een keer per maand trekt het voltallige Europees Parlement, inclusief medewerkers en dossiers, naar Straatsburg, de officiële zetel van het parlement. Die verhuis gebeurt per trein, een reis die doorgaans vrij lang duurt.
  • Dit keer verliep de reis echter nog wat moeizamer. De eerste etappe bracht de parlementsleden tot Charles De Gaulle, een van de luchthavens rond Parijs, en moest nadien koers zetten richting Straatsburg. Alleen, de trein vertrok richting Marne-la-Vallée, waar de Europarlementsleden een glimp konden opvangen van Disneyland Parijs.

Team Disneyland

De reacties: Politico sprokkelde enkele reacties onder de reizigers.

  • “Team Disneyland”, zo schreef Nederlands Europarlementslid Samira Rafaela als bijschrift bij een foto die ze op X plaatste. “We zijn GEEN Mickey Mouse-parlement”, lachtte ook de Duitser Daniel Freund. “Jammer genoeg konden we niet uitstappen”, zo reageerde een meereizende official, die bij de korte pitstop de top van de Space Mountain kon zien.
  • De treinbestuurder nam plaats in de cabine aan de andere kant van de trein, die na een vertraging van 45 minuten zijn reis verderzette richting Straatsburg. Een meereizend Europarlementslid reageerde opgelucht; nu zat hij naar voor gericht.

Onderliggend: Al langer is forse kritiek op de trein.

  • De maandelijkse reis kost het Europees Parlement ieder jaar 109 miljoen euro. Dat komt overeen met zes procent van de werkingskosten van het Parlement, of 0,1 procent van het totale Europese budget.
  • De roep om er een eind aan te maken, en voortaan gewoon in Brussel te blijven, wordt steeds luider. Eén land blijft zich fors verzetten: Frankrijk, dat op deze manier de EU toch nog een beetje in eigen land verankerd ziet. Duitsland heeft bijvoorbeeld de hoofdzetel van de Europese Centrale Bank, Luxemburg heeft de Europese Investeringsbank.

Ivoren toren

Opvallend: Ook langs groene (Franse) kant weinig protest komt tegen de maandelijkse reis.

  • De groene burgemeester van Straatsburg, Jeanne Barseghain, verdedigt de vergaderingen in haar stad. Dat twee derde van de parlementsleden met het vliegtuig richting Frankfurt gaan en van daaruit nog een auto- of treinrit behoeven om in Straatsburg te geraken, is blijkbaar geen probleem.
  • Volgens Barseghain wordt Brussel te veel geassocieerd met een technocratie, een ivoren toren. “Als ze hier zijn, zitten ze in een omgeving waar ze toegewijd en gefocust zijn op waar ze over moeten stemmen in het Europees Parlement. Het is belangrijk een onafhankelijke Parlement te hebben dat in Straatsburg komt vergaderen en dat de Europese burgers vertegenwoordigt. Dat is voor mij een strijd tegen Eurosceptisme”, probeert de burgemeester de maandelijkse trein- en vliegreizen te verbloemen.
  • Wat wel in het voordeel speelt van Straatsburg (en daarmee ook een belangrijk argument is voor de groenen): het parlement in Straatsburg haalt 62,6 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energie die op de locatie zelf wordt opgewekt. In Brussel is dat maar 0,91 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.