Britse Maagdeneilanden tellen 14 keer meer bedrijven dan inwoners

De British Virgin Islands (Maagdeneilanden) tellen veertien keer meer bedrijven dan inwoners. Bovendien ondersteunt het gebied ongeveer honderdvijftigduizend banen in het moederland Groot-Brittannië.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Capital Economics over de economie van de British Virgin Islands. Er wordt aan toegevoegd dat de Maagdeneilanden – die taks-neutraal werken – wereldwijd ongeveer 15 miljard dollar aan fiscale inkomsten helpen genereren. Voor Groot-Brittannië zou de bijdrage van de Maagdeneilanden op een bedrag van ongeveer 3,9 miljard dollar worden geschat. De cijfers tonen volgens BVI Finance, het internationale zakencenter van de Maagdeneilanden, aan dat het gebied als een betrouwbaar platform voor grensoverschrijdende handel functioneert.

Transparantie

Lorna Smith, interim executive-director van BVI Finance, betoogt daarbij dat de Maagdeneilanden niet als een belastingparadijs kunnen worden bestempeld, zoals nochtans vaak wordt beweerd. Er wordt aan toegevoegd dat de Virgin Islands bovendien een reële, evenwichtige en duurzame economie hebben opgebouwd. Daarbij wordt onder meer betoogd dat toerisme op de Maagdeneilanden één kwart van de tewerkstelling garandeert, terwijl het internationaal zakelijk en financieel centrum één tiende van de totale arbeidsmarkt vertegenwoordigt. “De British Virgin Islands vormen een degelijk en betrouwbaar orgaan dat veel meer inspanningen heeft gedaan dan menige grote natie om aan de internationale normen te beantwoorden,” werpt Lorna Smith dan ook op. Vaak wordt ook beweerd dat de Virgin Islands, net zoals een aantal andere British Overseas Territories, helpen om de reële begunstigden van zakelijke initiatieven te verbergen, wat corruptie zou kunnen vergemakkelijken. “De Virgin Islands hebben, net zoals Groot-Brittannië, duidelijk aangegeven zich te verbinden aan een transparant systeem van zakelijk eigendom, waarbij de nodige garanties op het gebied van veiligheid en vertrouwelijkheid worden gegeven,” benadrukt Smith echter. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20