21 van de 26 Parijse 3-sterrenzaken serveren kaviaar uit Rusland, noch Iran

Hoewel China op het gebied van voeding een bijzonder ongunstig imago meedraagt, wordt in vele toprestaurants over de hele wereld kaviaar uit het land geserveerd. Alleen laten vele chefs het na om de exact herkomst van het product te melden.

Gevreesd wordt immers dat het cliënteel negatief zou kunnen reageren. Nochtans blijkt volgens experts de Chinese kaviaar van bijzonder hoge kwaliteit. Het Chinese bedrijf Kaluga Queen, dat elf jaar geleden met de verkoop van het product van start ging, is met een productie van zestig ton kaviaar per jaar naar eigen zeggen inmiddels wereldwijd marktleider. “Onder meer het merendeel van de driesterren-restaurants in Parijs serveert Chinese kaviaar,” aldus het persbureau Bloomberg. “Bekende namen zoals Alain Ducasse in het Plaza Athénée Hotel in Parijs, maar ook Eric Ripert in Le Bernardin in New York hebben het product op hun menu. Lufthansa serveert Chinese kaviaar aan zijn passagiers in eerste klasse.” “Omdat vele consumenten Chinese merken nog altijd met goedkope producten associëren, wordt Kaluga Queen echter zelden genoemd. Onder meer het Franse kaviaarhuis Petrossian verkoopt producten die door Kaluga werden geleverd, maar vermeldt nergens de Chinese herkomst.”

Sancties

“Het was aanvankelijk bijzonder moeilijk om Chinese variaties te verkopen,” erkent Alexandre Petrossian, vice-president van de Franse kaviaarspecialist. “Het bleek niet gemakkelijk om het publiek te overtuigen dat Chinese aanvoer geen goedkoop product hoeft te zijn. Uiteraard is er minderwaardige Chinese kaviaar, maar de producten die wij verkopen zijn van bijzonder goede kwaliteit.” Petrossian rekent voor een blik Kaluga-kaviaar van dertig gram een gemiddelde prijs van 150 dollar aan. De beste Kaluga-kaviaar is afkomstig van steur uit de koude wateren van het bergmeer Qiandao in de provincie Zhejiang. De bestseller bij Petrossian is Huso Hybrid, die verkocht wordt tegen 210 dollar per dertig gram. Rusland en Iran hebben met hun toegang tot de Kaspische Zee, de thuishaven van de beluga-steur die de eieren voor de kaviaar moet leveren, gedurende vele jaren de export gedomineerd. Het gebied moest echter afrekenen met een overbevissing, waardoor de beluga op de lijst met bedreigde diersoorten terecht kwam en de bevoorrading van de markt begon af te kalven. Daarvan hebben onder meer Japan, Israël en China kunnen profiteren om marktaandeel te winnen. Experts verwachten dat de Chinese productie voordeel kan halen uit de sancties en beperkte voorraden in Iran en Rusland. Bovendien zou de Chinese sector een combinatie van goede kwaliteit, redelijke prijzen en omvangrijke voorraden bieden. (mah)

7 zaken die u moet weten over kaviaar, leest u hier