Losgeld na cyberaanval is een fiscaal aftrekbare beroepskost

Meer en meer bedrijven worden het slachtoffer van cyberaanvallen waarbij ze losgeld moeten betalen. In een reactie op een parlementaire vraag van Steven Mathei (CD&V) laat Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, weten dat ondernemingen losgeld als een aftrekbare beroepskost kunnen inbrengen.

Cybercriminelen komen voortdurend met nieuwe technieken op de proppen om geld te stelen van ondernemingen. Meer en meer bedrijven worden dan ook het slachtoffer van cyberaanvallen waarbij er gevraagd wordt om losgeld te betalen. De cybercriminelen vragen doorgaans om het losgeld in cryptomunten te betalen. Bij die digitale munten is het nagenoeg onmogelijk de identiteit van de criminelen te achterhalen.

100 miljoen euro losgeld

Vorig jaar liet de Kamercommissie Economie nog in een verslag op basis van een hoorzitting weten dat Belgische ondernemingen jaarlijks zo’n 100 miljoen euro losgeld betalen aan cybercriminelen die hun computer besmetten met ransomware.

In een antwoord op een parlementaire vraag van Steven Mathei (CD&V), verduidelijkt minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), nu dat bedrijven dat losgeld als een aftrekbare beroepskost kunnen inbrengen. Daarbij wordt er dus niet gekeken naar de betaalwijze. Dat meldt De Tijd. Dat betekent dus dat ook betalingen met cryptomunten in aanmerking komen.

Twee voorwaarden

Van Peteghem merkt wel op dat er aan twee voorwaarden moet voldaan worden. Allereerst moet het bedrijf aantonen dat het die uitgave heeft gedaan om belastbare beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden. Daarnaast moet de echtheid en het bedrag verantwoord worden door middel van bewijsstukken of, indien dat niet mogelijk is, door middel van alle bewijsstukken toegelaten door het gemene recht, met uitzondering van de eed.

Bij twijfel kan het bedrijf vooraf afstemmen bij de dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om uitsluitsel te krijgen over de aftrekbaarheid. Van Peteghem benadrukt dat bedrijven eerst alles in het werk moeten stellen om hun data en gegevens te redden zonder losgeld te betalen. “Maar wanneer hackers een systeem stilleggen, dan tikt de financiële klok en dreigt soms zelfs het faillissement. Wanneer het losgeld wordt betaald om belastbare inkomsten te kunnen verkrijgen of behouden, geldt dus de algemene regel met betrekking tot de bewijsvoering van de aftrekbaarheid van de kosten”, voegt hij eraan toe.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20