Lorin Parys vertrekt uit de Wetstraat, naar het Belgische voetbal

Een onverwachte exit, en dan toch weer niet: N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys stopt met actieve politiek. Hij gold nochtans als een zwaargewicht bij de Vlaams-nationalisten, waar hij het in 2018 schopte tot ondervoorzitter. In een veel bekeken interne race in 2021 bevestigde hij die rol.

  • Toen haalde Parys het van Theo Francken (N-VA), en werd hij door de partijraad van N-VA (een soort Parlement van de partij) opnieuw verkozen, samen met Valerie Van Peel, als ondervoorzitter. In praktijk was het een job waarbij vooral veel interne problemen moeten opgelost worden, zoals conflicten in afdelingen lijmen.
  • Want Parys mocht dan wel in die race Theo Francken kloppen, bij de echte verkiezingen zou hij nooit een kans maken: bij de lijstvorming in Vlaams-Brabant (Parys woont in Leuven) gaan zowel Francken als Ben Weyts (N-VA) altijd voor. Dat betekende concreet dat de kansen om ooit meer te worden dan een verdienstelijk Parlementslid, behoorlijk klein waren voor Parys.
  • Die zat met andere woorden helemaal aan zijn plafond in de politiek. Een exit is daarom niet verrassend, voor de ambitieuze Parys. Alleen de timing is spectaculair: op een moment dat niemand het had zien aankomen.
  • Dat moet gewrongen hebben voor de Leuvenaar, die in het Vlaams Parlement zonder twijfel als een van de meest invloedrijke leden gold. Want in een vorig leven was Parys, na een korte carrière als advocaat in de VS, actief in het vastgoed onder de vleugels van Bart Verhaege. Die nam hem mee naar Club Brugge, waar hij COO was. Van daaruit stapte hij over naar het kabinet van Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open Vld).
  • In 2013 ging Parys naar de N-VA, waar hij dus een verdienstelijke carrière als Parlementslid uitbouwde, met onder meer een specialisatie in ‘softe dossiers’ zoals adoptie en andere ethische thema’s.
  • Parys keert nu terug naar zijn vorige wereld: die van het Belgische voetbal. Meer dan waarschijnlijk wordt hij de CEO van de Pro League, de vereniging van de Belgische profclubs. Die zochten een nieuwe baas, nadat Pierre François in januari opstapte.
  • De N-VA moet nu meteen op zoek naar een nieuwe ondervoorzitter, daarvoor zal een nieuwe stemming in de partijraad volgen. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.