Opgelet met verlenging looptijd woonlening: prijskaartje stijgt daardoor met tienduizenden euro’s

Opgelet met verlenging looptijd woonlening: prijskaartje stijgt daardoor met tienduizenden euro’s
Immokantoor – (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP via Getty Images)

De rente op een woonlening is sinds vorig jaar fors gestegen. Meer en meer kredietnemers zien zich genoodzaakt om de terugbetaling te spreiden over een langere periode. Op die manier kunnen ze de maandelijkse aflossing binnen de perken houden, maar de interesten lopen daardoor wel fors op.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de spaarders door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een hogere rente krijgen, moeten de kredietnemers dieper in de buidel tasten. Banken zien daardoor de looptijden van de leningen oplopen.

De details: De vaste rente op een woonlening met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning) groter dan 80 procent is in een jaar tijd gestegen van 2,02 naar 3,57 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.

  • Wat betekent dat concreet? Wie een jaar geleden 250.000 euro leende, betaalt 1.265 euro per maand af. Wie vandaag datzelfde bedrag leent, ziet de maandelijkse aflossing oplopen tot 1.452 euro. Dat is dus een verschil van 187 euro. Voor veel mensen is dat een forse toename, zeker nu ook tal van consumentenproducten door de hoge inflatie een grotere hap uit het gezinsbudget nemen.
  • Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, merkte afgelopen week in een gesprek met The Morning Drive van Business AM op dat kredietnemers met een gemiddeld inkomen nu 36 procent van hun loon besteden aan de afbetaling van een woonlening. “Vroeger was dat 30 procent”, klonk het.

Langere looptijden woonlening

Oplossing: Om de maandelijkse aflossing binnen de perken te houden, beslissen meer en meer kredietnemers om de terugbetaling van een hypothecair krediet te spreiden over een langere periode. Dat blijkt uit een rondvraag van HLN.be bij enkele banken.

  • KBC zag het aantal mensen dat langer leent dan 20 jaar verdubbelen tot 60 procent, bij jongeren tot 35 jaar loopt dat zelfs op tot bijna 80 procent.
  • Bij Argenta heeft 65 procent van de klanten een woonkrediet met een looptijd van 25 jaar.
  • ING bevestigt dat de looptijden zijn toegenomen, maar deelt geen cijfers.
  • Bij BNP Paribas Fortis heeft ongeveer een derde van de klanten een krediet met een looptijd van meer dan 20 jaar.

Fors meer interesten

Keerzijde medaille: De terugbetaling spreiden over een langere periode komt met enkele nadelen.

  • Om te beginnen moet je meer interesten betalen bij een langere looptijd. We nemen opnieuw een lening van 250.000 euro als voorbeeld.
    • Bij een ongewijzigde rente van 3,57 procent stijgen de rentelasten van 98.373 naar 125.986 euro als je de looptijd verlengt van 20 naar 25 jaar. Het verschil bedraagt 27.613 euro.
  • De kredietgevers stellen overigens het tarief naar boven bij als je kiest voor een langere looptijd. Ze nemen immers meer risico’s. De gemiddelde vaste rente voor een lening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit van minstens 80 procent bedraagt 3,82 procent.
    • De rentelasten stijgen daardoor van 98.373 naar 135.791 euro. Dat is een verschil van 37.418 euro.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.